Igračka u srcu

Projekt koji je izazvao veliki interes među Hrvatima u iseljeništvu

Hrvatska matica iseljenika
28.11.2018.
u 09:22

Namjera je bila da učitelji ili voditelji u hrvatskim školama izvan Lijepe Naše, kao i roditelji, bake i djedovi, poticajno i kreativno približe najmlađima bogatu hrvatsku tradicijsku baštinu

Hrvatska matica iseljenika u suradnji s Hrvatskom školom Boston (SAD) i Zakladom hrvatskih studija Sydney (Australija), pokrenula je multimedijalni projekt "Igračka u srcu", nadahnut hrvatskom tradicijskom kulturom. Riječ je o projektu međunarodne kulturne suradnje s hrvatskim školama, katoličkim misijama, društvima i udrugama te drugim relevantnim institucijama izvan Republike Hrvatske, s ciljem poticanja i razvoja kreativnosti djece i mladih, uz učenje i promociju hrvatske tradicijske kulture, njegovanja hrvatskog jezika, međusobnog povezivanja i umrežavanja s domovinom Hrvatskom.

Namjera je bila da učitelji ili voditelji u hrvatskim školama izvan Lijepe Naše, kao i roditelji, bake i djedovi, poticajno i kreativno približe najmlađima bogatu hrvatsku tradicijsku baštinu, sami se prisjete svog djetinjstva i starih hrvatskih običaja zavičajnog kraja. U natječaju koji se provodio od ožujka do rujna sudjelovalo je više od 200 djece i četrdesetak mentora iz Australije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Italije, Sjedinjenih Američkih Država, Srbije, Švedske i Njemačke.

Završna svečanost ovoga projekta multimedijalna je izložba pobjedničkih radova koja će se održati 4. prosinca u zgradi Hrvatske matice iseljenika. Radovi u četiri kategorije (likovnoj, fotografiji, multimediji i literarnoj), radovi suradničkih škola iz Hrvatske te polaznika Male škole hrvatskoga jezika i kulture, uz prikaz fotografija autentičnih drvenih igračaka iz Etnografskoga muzeja u Zagrebu, stvorit će jedinstvenu multimedijalnu priču. 

Uz sudjelovanje mladih hrvatskih dizajnera Studija dizajna pri Arhitektonskome fakultetu u Zagrebu povezat će se prošlost, sadašnjost i budućnost te prikazati krug stvaranja od tradicije, preko današnje interpretacije dječjim stvaralaštvom, do dizajnerske interpretacije. 

Program će započeti u 12 sati radionicama HAI – Hrvatske autentične igračke i Drvu u čast te se nastaviti svečanim otvorenjem izložbe i proglašenjem najboljih radova u 13 sati. Na otvorenje izložbe dolaze djeca iz Bačkog Monoštora (Vojvodina), Vira, Ljubuškog, Čitluka i Sovića (BiH), Bregane, Škabrnje te iz zagrebačkih škola.

Projekt je u samoj natječajnoj provedbi pokazao veliki interes među Hrvatima u iseljeništvu, manjinama i BiH te na poseban način – igračkom koju je postavio u srca – povezao nekoliko naraštaja, umrežio hrvatske sredine diljem svijeta i pridonio očuvanju nacionalnoga identiteta.

Ljepota dječjeg izričaja i sačuvanih sjećanja djetinjstva roditelja i nastavnika daleko od domovine krasit će toga dana prostore Hrvatske matice iseljenika stvarajući jedinstvenu multimedijalnu izložbu.

Komentara 1

ST
StephanieBeverly
12:53 29.11.2018.

Napravit cu 86 dolara za sat od kuce. Bio sam šokiran kad je moj susjed rekao da je prosjek 95 dolara, ali vidim kako to sada radi. Osjecam se toliko slobode sada kad sam ja vlastiti šef. posjetiti==========>>>>>> www.WebJob33.Com

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije