Veliko srce

Prikupljeno 195 tisuća kuna za obnovu vukovarskih dječjih vrtića

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske
06.12.2019.
u 10:01

Zahvaljujući organizatorima i pokroviteljima, ali i brojnim dobročiniteljima iz Hrvatske, Austrije, Mađarske, Austrije, Slovačke, Bosne i Hercegovine te drugih zemalja, tijekom akcije koja je trajala od 2. rujna do 30. studenog 2019., prikupljena su sva tražena sredstva

U četvrtak je u Vukovaru upriličeno uručivanje novčanog dara za obnovu vukovarskih dječjih vrtića.

Novac je prikupljen tijekom humanitarne akcije „Pax et bonum" koju je organizirala Međunarodna udruga gradišćanskih Hrvata “Gradišćansko društvo Hrvat S.A.M.” u suradnji s istoimenom udrugom iz Eisenstadta i Željezanskom biskupijom, uz pokroviteljstvo Vlade Republike Hrvatske i Grada Zagreba, s ciljem obnove objekta i nabave opreme za dječje vrtiće Vukovar I i II.

Međudržavnom susretu u Vukovaru nazočili su Zvonko Milas, tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, predsjednik Udruge Gradišćanskih Hrvata "Hrvat S.A.M." iz Zagreba mag. fra Božidar Blažević, željezanski biskup mons. dr. Egidije Živković, đakovački nadbiskup mons. Đuro Hranić te drugi ugledni gosti iz Austrije i Hrvatske.

Nakon prijema u Uredu gradonačelnika Ivana Penave, državni tajnik i drugi članovi izaslanstava obišli su dječje vrtiće gdje su se susreli s roditeljima i djecom kojoj su, uz novac za obnovu vrtića, uručeni i prigodni darovi. Svojim gostima djeca su tom prigodom pripremila priredbu.

„Još jednom se dokazala strpljivost i ustrajnost u očuvanju svoje vjere i vrijednosti po kojima se oni prepoznaju kao pripadnici našeg nedjeljivog hrvatskoga naroda. Na ovaj način se pokazuje i posvećenost svojoj domovini i Vukovaru, ne samo kao simbolu otpora, nego i mjestu gdje se 91. stvarao i život i nova Hrvatska“, rekao je državni tajnik Milas, uputivši posebnu zahvalu svim gradišćanskim Hrvatima u ime predsjednika Vlade.

Nakon druženja s najmlađima, izaslanstva su odala počast svim poginulim, ubijenim i nestalim braniteljima i civilima Domovinskog rata polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, a posjetili su i Spomen dom Ovčaru.

Zahvaljujući organizatorima i pokroviteljima, ali i brojnim dobročiniteljima iz Hrvatske, Austrije, Mađarske, Austrije, Slovačke, Bosne i Hercegovine te drugih zemalja, tijekom akcije koja je trajala od 2. rujna do 30. studenog 2019., prikupljena su sva tražena sredstva u iznosu od 195.000 kuna. U sklopu akcije održani su znanstveni skup “Europa i kultura sjećanja“ te humanitarni koncert zbora Pax et bonum u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog na kojem su nastupala i poznata imena hrvatske estradne scene.

Biskupija Eisenstadt i biskup dr. Egidije Živković provest će u Austriji još jednu akciju pomoći za djecu Vukovara u veljači 2020. godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije