U 88. godini

Preminuo Jakša Kušan, glavni urednik najtiražnijeg emigrantskog časopisa

Duško Marušić/PIXSELL
31.07.2019.
u 09:29

Kušan je prvotno 70-ih godina prevodio djela Franje Tuđmana i predstavljao je svjetskoj javnosti, no nakon njegova povratka u Hrvatsku i Prvog općeg sabora Hrvatske demokratske zajednice 1990. godine, kritički se odnosio prema njegovoj politici

Jakša Kušan, hrvatski politički emigrant i glavni urednik najtiražnijeg emigrantskog časopisa Nova Hrvatska, preminuo je u 88. godini u Zagrebu, doznaje se iz kruga njegovih prijatelja.

Kušan je rođen 23. travnja 1931. godine u Zagrebu, gdje je i završio klasičnu gimnaziju. Nakon izbacivanja sa Sveučilišta u Zagrebu iz političkih razloga, pravni studij nastavio je u Beogradu. Od 1956. godine živio je u Velikoj Britaniji, gdje je u londonskom dnevniku The Guardian radio kao analitičar za komunističke zemlje.

U Londonu je 1958. supokrenuo Hrvatski bilten, kasnije Novu Hrvatsku, koja je izlazila sve do 1990. godine.

Zauzimao se za strategiju postupne izgradnje demokratske svijesti u Jugoslaviji te za suradnju s reformistički nastrojenim hrvatskim komunistima. Godine 1975. odlučio je da list pristupa Hrvatskom narodnom vijeću, u kojem je bio i sabornik od 1975.

Kušan je prvotno 70-ih godina prevodio djela Franje Tuđmana i predstavljao je svjetskoj javnosti, no nakon njegova povratka u Hrvatsku i Prvog općeg sabora Hrvatske demokratske zajednice 1990. godine, kritički se odnosio prema njegovoj politici.

U Hrvatskoj je bio glavni urednik Hrvatskog tjednika Matice Hrvatske, predsjednik upravnih odbora Instituta Otvoreno društvo Hrvatska i Hrvatske matice iseljenika te je bio i član Vijeća Hrvatske radio televizije. Knjigu "Bitka za Novu Hrvatsku" objavio je 2000. godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije