Sveta zemlja

Predsjednica franjevcima u Jeruzalemu uručila Povelju Republike Hrvatske

predsjednica.hr
29.07.2019.
u 09:39

Povelju je uime hrvatskih franjevaca primio fra Siniša Srebrenović. Zahvalio je predsjednici što ih je posjetila i ukazala povjerenje u rad njihove misije: rad za kršćane koji su tamo i hodočasnike koji dolaze u Svetu zemlju

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović započela je uzvratni državni posjet Izraelu obilaskom bazilike Svetog groba i Franjevačkog samostana u Jeruzalemu, gdje se susrela s hrvatskim franjevcima i uručila im Povelju Republike Hrvatske.

Obraćajući se kustosu Svete zemlje fra Francescu Pattonu, gvardijanu samostana fra Marcelu Cichineli i definitoru Kustodije Svete zemlje fra Siniši Srebrenoviću, predsjednica je izrazila zadovoljstvo susretom, istaknuvši ponos na sve hrvatske franjevce koji su kroz sedam stoljeća sa svojom braćom iz cijele Europe čuvali Kristov grob i brinuli se o kršćanima u Svetoj zemlji, priopćeno je iz Ureda Predsjednice.

Dodala je kako je, uz svetog Tavelića i blaženog Stepinca, dugačak popis hrvatskih franjevaca koji su ostvarili svoju duhovnu i humanitarnu misiju u Svetoj zemlji. 

"Mnogi su se istaknuli svetačkim životom i mučeništvom, pomažući bolesne i potrebite. Mnogi su radili kao znanstvenici i spisatelji povijesnih i religijskih publikacija, a spomenuti Dubrovčanin fra Drkolica obnovio je baziliku Kristova groba. Spomenut ću još i dva brata, hrvatska trgovca iz Bosne koji su otkupili Getsemanski vrt i dali ga na upravu franjevcima", istaknula je Grabar-Kitarović, naglasivši kako je Sveta zemlja u samom temelju franjevačkog poslanja te kako su upravo franjevci bili uvijek pri ruci desecima milijuna hodočasnika iz cijelog svijeta koji su u nju dolazili pronaći snagu utjehe i duhovne obnove.

"Franjevačka misija je evangelizacija, zajedništvo života u bratstvu, život malenosti, siromaštva i solidarnosti. To su vrijednosti koje kroz stoljeća pronose i hrvatski franjevci iz svih provincija Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Stoljećima skrbe za svoj narod, a posebno su se dokazali svojim domoljubljem i milosrđem u najtežim razdobljima povijesti našeg naroda", napomenula je hrvatska predsjednica, dodavši kako su franjevci neizmjerno pridonijeli u očuvanju hrvatskog identiteta, jezika i kulture.

"Stoga s posebnom zahvalnošću uime Republike Hrvatske dodjeljujem večeras Povelju hrvatskim franjevcima u Svetoj zemlji za izniman doprinos u stoljetnom očuvanju i njegovanju duhovne tradicije kršćanstva, te brige za hrvatske hodočasnike i promicanju hrvatskog identiteta", zaključila je predsjednica Grabar-Kitarović.

Povelju je uime hrvatskih franjevaca primio fra Siniša Srebrenović. Zahvalio je predsjednici što ih je posjetila i ukazala povjerenje u rad njihove misije: rad za kršćane koji su tamo i hodočasnike koji dolaze u Svetu zemlju.

"Kustodija Svete zemlje, i od Nikole Tavelića i Bonifacija iz Dubrovnika i drugih franjevaca koji su ostavili svoje život, svoj rad u Svetoj zemlji, ima svoje veze i možemo reći da smo ovdje ostavili i svoje korijene ovdje, 800 godina je duga naša prisutnost ovdje", rekao je fra Siniša, prenosi Hina.

Osim fra Siniše, predsjednicu su u obilasku bazilike Groba Isusova pratili i svećenici Armenske Crkve, jedne od kršćanskih crkvi koje upravljaju bazilikom. Službeni dio državnog posjeta predsjednice Republike Državi Izraelu započet će danas.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije