Veliko demografsko blago

Predsjednica poručila Hrvatima u Italiji: Nadamo se da ćete se jednog dana vratiti u domovinu

Kolinda Grabar-Kitarović
Hrvoje Jelavić/PIXSELL
30.05.2018.
u 09:05

Potvrdila je da je u razgovorima s talijanskim predsjednikom Sergiom Mattarellom, ali i drugim dužnosnicima, hrvatska zajednica bila posebno važna tema

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja boravi u službenom posjetu Italiji, poručila je hrvatskoj zajednici u toj zemlji da je veliko demografsko blago za Lijepu Našu te da se nada kako će se jednoga dana vratiti u domovinu s iskustvom i znanjem stečenima u državama koje normalno funkcioniraju i kada im padne vlada.

"Želimo da aktivno pridonosite životu u domovini. Vi ste i veliko demografsko blago za Republiku Hrvatsku", rekla je predsjednica u utorak navečer u hrvatskom veleposlanstvu u Rimu gdje je prisustvovala završnom dijelu programa proslave 20. obljetnice dopunske nastave te se susrela s predstavnicima hrvatske zajednice.

"Nadamo se da će ovi mladi ljudi, ova djeca koju sam danas vidjela, da će se jednoga dana vraćati u Hrvatsku obogaćeni iskustvom, znanjem i navikama koje su stekli u državama kao što je Italija i drugim državama za koje vidimo da i kad padne vlada da nastave normalno funkcionirati jer postoji državna uprava, državna služba koja je profesionalna i koja ne ovisi isključivo o politici već prije svega vodi računa o državnim interesima", istaknula je, dodavši: "To nam mora biti jedan od temeljnih ciljeva i u našoj hrvatskoj državi".

Predsjednica je zahvalila predstavnicima na dolasku u veleposlanstvo kako bi razgovarali o položaju Hrvata u Italiji i svemu onome što hrvatska država može učiniti kako bi i dalje jačali veze s domovinom i promicali hrvatski jezik, kulturu te svako drugo nasljeđe.

Čestitala je učenicima hrvatske dopunske škole u Rimu, koju pohađaa 47 djece, i hrvatskoj zajednici jubilarnu obljetnicu.

"Drago mi je da ste toliko ustrajali i uspjeli održati hrvatsku nastavu, ali pred nama je zadaća širenja tog projekta i u drugim krajevima Italije jer bogatstvo jezika najveće je bogatstvo ne samo koje roditelji mogu prenijeti na svoju djecu, već i nešto što matična država može dati prema svojim iseljenicima posebno druge, treće, četvrte i sljedećih generacija", napomenula je.

Predsjednica je potvrdila da je u razgovorima s talijanskim predsjednikom Sergiom Mattarellom, ali i drugim dužnosnicima, hrvatska zajednica bila posebno važna tema.

"Vi ste ne samo jedan snažan most između naših dviju država koji odražava tu zajedničku prošlost, zajedničko povijesno, kulturno i drugo nasljeđe već prije svega i budućnost", otkrila je.

U Italiji prema procjenama živi 60 tisuća Hrvata, a u Moliseu, koji će hrvatska predsjednica posjetiti u srijedu, priznati su kao jezična zajednica.

"Drago mi je da Italija poduzima korake da se to ostvari i u drugim provincijama, drugim dijelovima Italije i nadam se da će hrvatska država odgovoriti na način da ćemo poslati još više učitelja i učiteljica hrvatskog jezika i da ćemo svakako raditi ne samo na očuvanju postojećih lektorata na sveučilištima u Italiji već da ćemo otvarati i nove lektorate hrvatskoga jezika", zaključila je Grabar-Kitarović.

Komentara 17

Avatar __MAX__
__MAX__
17:53 30.05.2018.

U zemlji duboko uronjenoj u korupciju na najvisim nivoima nema buducnosti za postene. Rodjacki Kapitalizam uzima danak a vi politicari ce te biti upisani u sramotnu knjigu Hrvatske kao oni koji su izdali i prodali drzavu za sitne novce.

DU
Deleted user
10:05 30.05.2018.

voli buniku..pa zato lupeta.

Avatar zbog udbE HDZ i SDP Beskucnik
zbog udbE HDZ i SDP Beskucnik
13:07 31.05.2018.

nista od STATUSA NACIONALNE MANJINE u Italiji za Hrvate:::

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije