Biti mlad i ostati živjeti u Hrvatskoj

Predsjednica na okruglom stolu s mladima: 'Pravo domoljublje vaša je pozitivna perspektiva'

Foto: Ured predsjednice Republike Hrvatske
1/3
05.07.2018.
u 10:00

Zahvalivši sudionicima na sudjelovanju, predsjednica Grabar-Kitarović napomenula je kako bi izdvojila neke teme i prijedloge koje treba uzeti na razmatranje, odnosno uvrstiti u katalog mjera demografske revitalizacije

U organizaciji Vijeća mladih predsjednice Republike Hrvatske Kolinde-Grabar Kitarović održan je okrugli stol na temu "Biti mlad i ostati živjeti u Hrvatskoj" na kojem su sudjelovali mladi iz cijele domovine. Svojim su konstruktivnim kritikama i prijedlozima zasnovanima na vlastitim iskustvima dali doprinos rješavanju raznih poteškoća s kojima se svakodnevno susreću, želeći ostati živjeti i raditi ili se vratiti u Hrvatsku.

"Vrijeme kada smo morali posebno upozoravati koliko je ova tema iznimno važna za našu domovinu, sada je na svu sreću iza nas. Zadovoljna sam što doista, na svim razinama našeg društva, od lokalnih zajednica do resornih ministarstava, operativnih tijela naše države, možemo prepoznati volju i napore kako bi se preokrenuli negativni demografski trendovi", rekla je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u uvodnom obraćanju.

Istaknula je kako je Prijedlog populacijskih mjera "živi" dokument te potpuno otvoren dodatnim prijedlozima, iskustvima, provjerama, izračunima i svemu što može pridonijeti rješavanju gorućeg vala odlazaka mladih ljudi i cijelih obitelji izvan naše domovine. U tom smislu zahvalila je svima koji su već poslali svoje prijedloge i komentare te dodala kako će se isti prijedlozi uzeti u obzir prilikom redigiranja Prijedloga populacijskih mjera.

Nadalje, predsjednica je istaknula kako je važno i dalje poticati raspravu u javnosti, pa tako i ovim okruglim stolom, čija namjera je postavljati pitanja te nametati dijalog o ključnoj temi populacijske politike u javnosti, u medijima, ne samo o problemima, nego i o pozitivnim primjerima. 

"Iskustva, prijedlozi upravo vas mladih su nam pri tome važna, jer sigurno pridonose rješavanju i akutnih i kroničnih problema", napomenula je predsjednica Grabar-Kitarović.

U raspravi na okruglom stolu, uz Kolindu Grabar-Kitarović i članove Vijeća mladih Predsjednice Republike, sudjelovali su predsjednica Savjeta za mlade Vlade Republike Hrvatske i članica udruge Impress Tanja Herceg, predsjednik Svjetskog saveza mladih Hrvatske Mislav Barišić, predsjednica udruge Hermes CommuniAction i članica Savjeta za mlade Vlade Republike Hrvatske Ivana Barac, predsjednica Udruge ''Zamisli'' Svjetlana Marijon, voditeljica programa za obrazovanje UNICEF-a Ivana Ćosić, inicijator projekta "Demografski lobi" Helena Tokić Jurković, potpredsjednik Udruge obitelji četvero i više djece Cetinskoga kraja Vedran Ivačić, voditeljica ureda Centra karijera na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Iva Gospodnetić, profesor na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Neven Hadžić, direktor tvrtke Space Snek d.o.o. iz Slavonskog Broda Nemanja Cvijanović, predstavnik Udruge studenata Probion Leo Moguš, studentica na Sveučilištu Harvard Nika Bešker, predstavnik Svjetskog saveza mladih Hrvatske Šimun Lončarević, voditelj poslovnice OVS maloprodaja d.o.o. – Zadar Roko Viduka, član Udruge mladih Invictus, Hrvatska Kostajnica Marko Smojver, Nevena Zubčić, Marija Huđ, Kristian Ivan Hrgetić Vitols, Ivan Sesar, Marina Kostenko, Goran Marić i Josip Kraljević.

Zahvalivši sudionicima na sudjelovanju, predsjednica Grabar-Kitarović napomenula je kako bi izdvojila neke teme i prijedloge koje treba uzeti na razmatranje, odnosno uvrstiti u katalog mjera demografske revitalizacije, s obzirom na zajedničku misiju ostanka ili povratka mladih u domovinu.

"Pravo domoljublje je vaša pozitivna perspektiva, pozitivni stav prema svojoj zemlji, jer prevladavajuću apatiju i pesimizam mijenjate upravo vi svojim prepoznavanjem pozitivnih strana života u Hrvatskoj i isticanjem mnogih dobrobiti i jedinstvenih uvjeta ove naše prekrasne zemlje, na koje često zaboravljamo i uzimamo ih 'zdravo za gotovo'", zaključila je hrvatska predsjednica.

Komentara 1

DU
Deleted user
11:30 05.07.2018.

kod pojma "domoljublje" zavladala inflacija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije