Janja Kobaš

Povratak kući nakon 42 godine rada s Hrvatima u Njemačkoj

Foto: Adolf Polegubić
1/4
28.01.2019.
u 12:00

Janja je došla, kako je istaknula, s radošću, ali i s tugom jer je zatekla veliku misiju i puno radnika, a malo mladih

Tijekom zahvalnog misnog slavlja jučer se u crkvi sv. Georga u Ulmu od dužnosti oprostila Janja Kobaš, dugogodišnja referentica hrvatskih katoličkih zajednica Ulm, Biberach, Ehingen i Laupheim.

Misno slavlje predvodio je voditelj zajednica vlč. Ilija Krištić, u zajedništvu s dušobrižnikom vlč. Marijanom Orkićem, dekanom Ehingen-Ulma Ulrichom Klossom i župnikom njemačke župe sv. Georga u Ulmu dr. Michaelom Estlerom. Misi je prisustvovao i gradonačelnik Ulma Gunter Czisch te veća skupina odraslih, mladih i djece u hrvatskim narodnim nošnjama.

U propovijedi je vlč. Orkić istaknuo kako svaki član Crkve ima svoju važnost te da doprinosi njezinu jedinstvu i različitosti. 

Uime zajednica Ulm, Biberach, Ehingen i Laupheim, u kojima je Janja Kobaš od 1979. djelovala, Ivanka Pindrić predala joj je kip sv. Josipa, kojega je na početku sv. mise blagoslovio vlč. Krištić. 

Na kraju je Janja Kobaš zahvalila svima na suradnji, posebno istaknuvši pok. vlč. Marijana Kopića, koji joj je dao mogućnost pastoralnog djelovanja, najprije u Hrvatskoj katoličkoj misiji Ulm, a poslije u četiri zajednice. 

Misno slavlje svojim je pjevanjem uveličala skupina mladih iz zajednice Ulm pod vodstvom Antonele Nikolić i članovi zbora zajednice iz Ehingena. Druženje je nastavljeno uz kraći duhovno-kulturni program i objed u prostorijama ove njemačke župe.

Janja Kobaš rođena je 18. lipnja 1953. u Tolisi, u općini Orašje, od oca Ive i majke Božice, rođene Soldo. Peto je od desetero djece. Nakon boravka kod školskih sestara franjevki Krista Kralja Bosansko-hrvatske provincije Prečistoga Srca Marijina, a na poziv misionara u Aachenu, 15. ožujka 1977. započela je s radom u toj misiji kao pastoralna suradnica. Na poziv tadašnjeg voditelja Hrvatske katoličke misije Ulm, vlč. Marijana Kopića, došla je u ovaj grad 7. listopada 1979., gdje je ostala do svoje mirovine. 

Janja je došla, kako je istaknula, s radošću, ali i s tugom jer je zatekla veliku misiju i mnogo radnika, a malo mladih. Tako su počela prva okupljanja, druženje, pjevanje, plesanje, hodočašćenja, susreti, redovni posjeti sv. misi i sl. 

Vodila je vjeronauk od 1. do 12. razreda, pripremala prvopričesničke i krizmanike, vodila zbor, ministrante, pripremala djecu na biblijske olimpijade, vodila susrete žena, hodočašća, pobožnosti, molitvene zajednice, razne župne priredbe, udrugu "Majka Terezija" za pomoć Crkvi u Tanzaniji, u Africi. 

Osnovala je i vodila folklornu i dramsku skupinu sve do 1994., a onda je to predala mladima iz zajednica. Posjećivala je bolesne i ljude u potrebi. 

I tako su, kako je istaknula Janja Kobaš, prošle njezine 42 godine djelovanja među Hrvatima katolicima u Njemačkoj. Mirovinu planira provesti većim dijelom u svojoj rodnoj Tolisi, a manjim dijelom u Ulmu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije