U dalekoj Kini osnovana hrvatska zajednica

Povijesna inicijativa šangajskih Hrvata

Hrvatska zajednica u Kini
Foto: Crish.net
09.03.2016.
u 15:19

Najmnogoljudnija zemlja svijeta prije nešto više od mjesec dana veselo je obilježila ulazak u "svoju" novu godinu. Kada je riječ o zodijačkom znaku koji vlada razdobljem pred nama, Kinezima proslava po lunarnom kalendaru predstavlja priliku za novi početak uz drukčije vrijednosti

Dolazak godine u znaku majmuna s vatrenim predznakom znači da je vrijeme za zaokret, velike promjene i napredak

Godina "vatrenog majmuna" svakako nije bila razlog zašto se nekolicina šangajskih Hrvata odlučila na osnivanje svoje prve službene zajednice. No, stanovnici Kine zasigurno bi im rekli kako takva nastojanja imaju dobre temelje.

Težnja da se Hrvati povežu u jednoj dalekoj zemlji nije nikakva novost, pogotovo Ivici Žumbaru koji ovdje radi već dugi niz godina i gdje god ga poslovni put odvede redovito nastoji okupiti naše ljude.

"Umrežavanje je prvo polazište za jačanje, pogotovo kad se nađete daleko od nečeg poznatog. Mi smo pojedinci, često nastupamo kao mala skupina i to je najčešće tako u ovim netradicionalnim zemljama za naše iseljeništvo. Osim Sjedinjenih Američkih Država, Južne Amerike, Europe i Australije sve nam je velika nepoznanica, a Kina svakako ulazi u tu kategoriju", naglasio je Žumbar.

Novo hrvatsko iseljeništvo?

Ako gledamo na povijest nastanka naših zajednica u SAD-u, Južnoj Americi ili primjerice Australiji, potrebno je naglasiti kako kineski Hrvati nisu tipični iseljenici.

Većina njih ne planira dugo ostati ovdje. U velikom broju slučajeva radi se o visokoobrazovanim stručnjacima koji su donijeli svoje znanje. Drugi, poput studenata na nekom od brojnih sveučilišta došli su po ta iskustva.

Je li riječ o novoj vrsti hrvatskog iseljeništva, pokazat će vrijeme, no svakako priče pojedinaca koji su mirniji život u domovini zamijenili vrevom i bukom Dalekog istoka i više su nego zanimljive.

Kina je danas svjetski gospodarski div i zemlja koja zauzima sve snažnije mjesto na međunarodnoj sceni, pri čemu pruža brojne prilike stručnjacima iz cijelog svijeta te mladima željnima znanja.

No, unatoč tome Daleki istok, a samim time i nova Kina kojoj nikada nismo bili pretjerano okrenuti, i dalje su velika nepoznanica.

Zbog spomenutog razloga, pogotovo ako se uzme u obzir da nema nikakvih jasnijih podataka o hrvatskom iseljeništvu na ovim prostorima, Žumbar ističe potrebu za udruživanjem. Ipak, u tom slučaju najmnogoljudnija zemlja svijeta očito je bila malo tvrđi orah.

"Taj proces nije od jučer. On traje već dugo vremena, no očigledno se ovaj novi trenutak sve do sada nije dogodio", priča naš sugovornik koji je ujedno i glavni "krivac" za poticaj da se krene s okupljanjima na mjesečnoj razini.

Čašica razgovora u Šangaju

Prvo, doduše u manjem broju s dvadesetak prisutnih, održano je u jesen prošle godine, a već pri drugom susretu broj šangajskih Hrvata bio je značajno veći.

Foto: Crish.net

Jakov Slatina, Ivica Žumbar, Vedran Bukvić, Iva Stošić i Marina Kramer

Na prvoj večeri, odnosno neslužbenom druženju, upoznali su se Jakov Slatina i Vedran Bukvić, mladići koji su u Kinu došla zbog studentske razmjene.

"Prošli smo kroz iste poteškoće na koje nas nitko nije upozorio jer nikog nismo ni znali ovdje. Igrom slučaja obojica smo se našli na WeChat (najpoznatija domaća platforma za slanje kratkih poruka, op. aut.) grupama 'Hrvati u Kini' i 'Hrvati u Šangaju'. Tad nam je bilo jasno da nismo jedini s istim problemom", istaknuo je Slatina.

"Složili smo se kako nema ništa od žaljenja te da trebamo nešto napraviti i postaviti temelje, jer nećemo ovdje ostati vječno, a drugi studenti će zasigurno u sve većem broju dolaziti nakon nas", nadovezao se Bukvić koji je sa svojim prijateljem dao prijedlog za sljedeće okupljanje.

Nakon drugog susreta Hrvata koji žive u Šangaju, jednom od najvažnijih kineskih metropolisa i gospodarsko-trgovačkih centara s velikim rastom u posljednjih 15 godina, prešlo se na pregled aktualnog stanja i testiranje mogućnosti.

Bilo je riječi o tome kako ublažiti "prizemljenje" studenata koji dolaze na novo i poprilično nepoznato područje te o svim drugim pitanjima za Hrvate koji žive diljem Kine.

Početkom godine s hrvatskom zajednicom u Šangaju susreo se i naš veleposlanik Nebojša Koharović te njegova politička savjetnica Bisera Fabrio. Prihvaćanjem Žumbarovog poziva podržali su ovu hvale vrijednu inicijativu, osmišljenu kao neslužbenu zajednicu koja okuplja poduzetnike, studente, umjetnike i druge angažirane Hrvate.

Foto: Crish.net

Sastanak s veleposlanikom

Višesatni, konstruktivni susret upriličen je u uredu Liua Ganga, počasnog predstavnika Hrvatske gospodarske komore u Kini. Tim putem Koharović i Fabrio saznali su više o idejama i aktivnostima zajednice - od boljeg povezivanja naših ljudi, preko pomoći onima koji su tek došli pa sve do konkretnih projekata između dvije zemlje.

"Službeni logo – znak da mislimo ozbiljno"

Poticajni susret s hrvatskom diplomacijom bio je korak prema stvaranju konkretnog dokumenta u kojem se analizira aktualno stanje i svi prijedlozi za buduće djelovanje, pri čemu su naši sugovornici dali veliki doprinos.

Mladoj studentici Ivi Stošić koja je ujedno i šangajska snaha, nije trebalo puno vremena da napravi službenu Internet stranicu i logo "Hrvatske inicijative Šangaj – Croatian Initiative Shanghai". Odmah nakon večere bacila se na posao, a do jutra je sve bilo gotovo.

"Oduševljena sam ovim prijedlozima i moram priznati da mi je malo nedostajalo društvo sunarodnjaka, pogotovo onih punih ideja i kreativnosti. Ovo je sjajna polazišna točka, a pred nama je sad mnogo posla vezanog uz daljnje planove", istaknula je buduća dizajnerica interijera koja se ne može požaliti ni na svoje šangajsko okruženje. Njezin suprug Kinez ima hrvatsko ime – Štef i svakako će biti tema jedne od mojih sljedećih priča.

Marina Kramer, Splićanka s bogatim radnim iskustvom u međunarodnim međuvladinim organizacijama te političkim think-tankovima koju je poslovni put vodio i do daleke Azije, preuzela je ulogu tajnice.

"Prije kineske Nove godine napravili smo osnove korake kako bi uspostavili čvrste temelje, a nakon praznika i početkom proljeća krećemo s ozbiljnim radom. Sama izrada internetske stranice i vizualnog identiteta poruka je da mislimo ozbiljno", istaknula je Kramer.

Uz već spomenuti obavljeni posao, ostali koraci uključivali su kontaktiranje određenih institucija u Hrvatskoj.

"Budući da je kod nas Azija i dalje nekako neshvaćena, odaziv je bio dobar. Javili su nam se iz Hrvatske gospodarske komore, Konfucijevog instituta Sveučilišta u Zagrebu te Instituta za migracije i narodnosti. No, očekujemo još. Planiramo i povećanje našeg članstva", istaknula je Kramer dodajući kako se nikako ne žele ograničiti samo na Šangaj i susjednu regiju jer im je glavni cilj stvaranje veće zajednice Hrvata u Kini.

"Nismo isključivi, nikako! Sada krećemo u animiranje ostatka sunarodnjaka koji žive ovdje. Novi načini komunikacije u tome nam pomažu, jer ako povežemo ovu zemlju, povezali smo cijeli svijet", zaključio je Žumbar.

Foto: Crish.net

Posljednji susret zajednice

Tijekom posljednjeg susreta naših ljudi koji žive u Šangaju i okolici predstavljena je nova inicijativa s dokumentom i službenom internetskom stranicom, a vijest je ubrzo došla i do ostalih Hrvata s kineskom adresom.

Dokument o planovima naše novoosnovane zajednice, najnovije vijesti, kontakte odgovornih i najvažnije upute za one koji se spremaju na put prema Dalekom istoku, možete vidjeti na službenoj stranici www.crish.net.

Komentara 1

Avatar whitesox
whitesox
12:27 28.03.2016.

jednom Marco Polo!uvijek Marco Polo!Bog vaš rad blagosovio!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije