Zagreb

Poticaj potomcima hrvatskih iseljenika da izgrade svoj novi dom u Lijepoj Našoj

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske
01.12.2019.
u 20:04

Potomcima hrvatskih iseljenika iz Argentine, Čilea, Perua, Venezuele, Kolumbije, Bolivije i Brazila predstavljene su ujedno izmjene i dopune Zakona o hrvatskom državljanstvu koje će stupiti na snagu s 1. siječnja 2020.

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske za svoje stipendiste Programa učenja hrvatskog jezika u Republici Hrvatskoj organizirao je izravan susret i razgovor s predstavnicama Službe za državljanstvo Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske na temu stjecanja hrvatskog državljanstva.

Potomcima hrvatskih iseljenika iz Argentine, Čilea, Perua, Venezuele, Kolumbije, Bolivije i Brazila predstavljene su ujedno izmjene i dopune Zakona o hrvatskom državljanstvu koje će stupiti na snagu s 1. siječnja 2020., a koje su usmjerene prema olakšavanju postupka stjecanja hrvatskog državljanstva Hrvatima izvan Republike Hrvatske. Kako većina potomaka hrvatskih iseljenika iz Južne Amerike ne govori hrvatski jezik, budući da nisu imali mogućnost pohađanja Hrvatske nastave u inozemstvu koja je jedino djelovala u Čileu, tako će današnji stipendisti u 2020. godini moći predati zahtjev za primitak u hrvatsko državljanstvo, bez obveze poznavanja hrvatskog jezika i latiničnog pisma, kulture i društvenog uređenja.

Hrvatsko državljanstvo za potomke hrvatskih iseljenika je ne samo pravna poveznica s domovinom njihovih predaka od kojih su neki od njih iselili iz Hrvatske i prije više od sto godina, već čast i poticaj da upravo oni, potomci hrvatskih iseljenika, danas izgrade svoj novi dom u Republici Hrvatskoj.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije