Zagreb

Plenković: Brinemo o statusu i položaju Hrvata u Crnoj Gori i Sloveniji

Vlada Republike Hrvatske
06.10.2019.
u 17:09

Predsjednik Vlade poručio je kako očekuje nastavak aktivnosti koje će omogućiti institucionalnu, financijsku i projektnu potporu i očuvanje hrvatskog identiteta u toj zemlji

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je Adrijana Vuksanovića, zastupnika u Skupštini Crne Gore i predsjednika Hrvatske građanske inicijative, Zvonimira Dekovića, predsjednika Hrvatskog nacionalnog vijeća i potpredsjednika Hrvatske građanske inicijative te Iliju Janovića, potpredsjednika Hrvatske građanske inicijative.

Razgovorima u Banskim dvorima prisustvovali su i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvatske izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas te predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa Vinko Sabljo.

Razgovarali su o statusu i položaju Hrvata u Crnoj Gori, što je predmet kontinuiranog dijaloga između mješovitih povjerenstava na razini hrvatskog i crnogorskog ministarstva vanjskih poslova, kao i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske te crnogorskog Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Predsjednik Vlade poručio je kako očekuje nastavak aktivnosti koje će omogućiti institucionalnu, financijsku i projektnu potporu i očuvanje hrvatskog identiteta u toj zemlji.

Dok u Crnoj Gori Hrvati imaju priznat status nacionalne manjine, u Sloveniji to nije slučaj, odnosno njihov je položaj tamo u potpunosti neodređen. Stoga je izražena potreba daljnjih aktivnosti kako bi se status Hrvata u Sloveniji odredio. S ovim je ciljem u veljači 2018. godine osnovano Povjerenstvo za pitanje statusa Hrvata u Republici Sloveniji koje će pridonijeti očuvanju i razvijanju hrvatskog identiteta te određivanju statusa Hrvata i priznanju hrvatske nacionalne manjine u Sloveniji.

Plenković je naglasio kontinuiranu potporu Vlade projektima, položaju i zaštiti prava i identiteta Hrvata izvan Hrvatske. Njoj doprinosi značajno povećan iznos sredstava namijenjenih pomoći aktivnostima udruga i zajednica hrvatske nacionalne manjine u mandatu ove Vlade, s ciljem osnaživanja hrvatske zajednice u ostvarivanju manjinskih prava te njihovom etničkom, vjerskom, kulturnom i jezičnom identitetu.

"Sastanak na vrhu čelnika država članica Europske unije i država jugoistočne Europe koji će se održati u svibnju sljedeće godine u Zagrebu bit će prigoda da se nešto učini u rješavanju otvorenih pitanja između država u našem susjedstvu", istaknuo je Plenković, poručivši kako očekuje nastavak aktivnosti koje će omogućiti institucionalnu, financijsku i projektnu potporu u očuvanju hrvatskog identiteta u Crnoj Gori.

Komentara 1

TI
Tirano
16:23 07.10.2019.

A ne brinu ga Vojvođanski Hrvati? Baš čudno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije