Pittsburgh

Posebno osvijetljena smrt, suze i bol hrvatskog čovjeka u iseljeništvu

Maksimilijan Vanka
Foto: Franjo Bertović
1/7
25.11.2017.
u 09:59

Vanka nije prezao od toga da kristalnom jasnoćom pokaže život malog čovjeka-radnika, vjernog gospodaru i kapitalu, često izloženog pogibiji i drugim nesrećama u rudnicima, željezarama i poslovima, kako bi preživio i opskrbio budućnost vlastite obitelji

Velikan hrvatske i svjetske umjetnosti Maksimilijan Vanka ponovno je u središtu pozornosti kulturnih i društvenih djelatnika u Americi. Njegove freske u hrvatskoj crkvi sv. Nikole u Millvaleu koje su, između ostalog, "moj dar Americi", s ponosom se čuvaju. 

Udruga za čuvanje i zaštitu freski Maksa Vanke u Pittsburghu nastoji da se taj uradak što više približi javnosti i uključi u turističke sadržaje grada. I ne samo to, udruga je pružila izvanrednu priliku mlađem naraštaju da izravno sudjeluje u obnovi freski te svojim talentom individualno i društveno pridonese povijesnim činjenicama iseljeništva u gradu i Sjedinjenim Američkim Državama.

Svi oslikani zidovi crkve temeljito su pregledani, popravljeni, oprani i osvježeni. Novom tehnologijom i tehnikom freske su dotjerane u prvobitno stanje. Na tome su radili mnogi mladi umjetnici sa svojom stručnošću, talentom i odgovornošću. Svaki detalj ostavili su na crti originalnosti.

Tako marljiv i dugogodišnji rad ostavio je doista impresivan izgled crkve i prisutnosti Vanke. Njegovi zapisi ispisani kistom i bojom svjedoče o tom povijesno vremenu doseljavanja u Ameriku i iseljeničkom životu u njoj.  

Vanka nije prezao kristalnom jasnoću pokazati život malog čovjeka-radnika, vjernog gospodaru i kapitalu, često izloženog pogibiji i drugim nesrećama u rudnicima, željezarama i poslovima kako bi preživio i opskrbio budućnost vlastite obitelji. 

Uočljiv je i prelijep umjetnički dodatak freskama "Rastanak" – slikara Ivana (Joke) Kneževića – koji je obojio zid oko crkvenog oltara (1970.). Da bi tako vrijedno djelo bilo što bliže župljanima, posjetiteljima i drugim gostima, Udruga za čuvanje i zaštitu Vankinih freski uvela je u crkvu sv. Nikole posebno osvjetljenje. Pod reflektorima freske su rajskog izgleda, a poruke bolje uočljive i pamtljive.

Prošlog petka održano je drugo javno osvjetljenje freski i narodni skup grada Pittsburgha kako bi se osvježila sjećanja na Maksimilijana Vanku – glasovitog umjetnika i izvanrednog Hrvata u Americi. Crkva je bila ispunjena do posljednjeg mjesta. Riječi pozdrava, dobrodošlice i zahvale na samom početku uputila je predsjednica udruge Julia Bubanovich. 

Pripremljen je zanimljiv program za ovu prigodu u kojem je sudjelovala sopran Amy Stetten – nećakinja Vanke, poeta George Stetten – Vankin bratić (njegova je majka sestra Margaret Stetten, Vankine supruge), pjevački zbor Bach Choir Pittsburgh, svirač čela David Bennett, glumac i pisac David Conrad, pjevač i pisac teksta Mike Stout, glazbenica Elena Pavlova, glumac Michael Lane Sullivan, kompozitor Joseph N. Rubinstein, producent i pisac Lynn Squllia, povjesničar dr. Charles McCollester i Margaret J. Kraus, radijska reporterka (90.5 WESA) iz Pittsburga koja je vodila program. Ulogu svećenika Alberta Žagara kroz kratki igrokaz i glazbenu predstavu odlično je izveo David Conrad. 

Uz tako lijep program prožimao nas je neopisiv osjećaj ponosa na Vankinu ostavštinu u Americi. Bilo je to zaista "slavlje talenta, odanosti i darežljivosti", što je glavni moto i poruka Udruge za očuvanje i zaštitu freski Maksimilijana Vanke.  

Nedavni dar (u kolovozu 2017.) zaklade Heinz iz Pittsburgha od 30 tisuća američkih dolara doista je velika potpora da bi se projekt obnove priveo kraju. 

Komentara 5

TU
Turpin17
13:29 26.11.2017.

Ne razumijem zasto toliko inzistirate na clancima o 'jadnim iseljenicima koji se muce i pate u tudjini, zeljni svoje domovine Hrvatske'. Imam puno prijatelja koji zive u Australiji, Njemackoj, USA itd. Vecina njih vam se slatko nasmije kad takoga nestosto procitaju. Ne zaboravite kad bi se oni stvarno tako patili u iseljenistvu, vratili bi se odmah u svoju Hrvatsku. Sada se mogu vratiti kad god to zele. Ne vidim da ih se puno vraca. Cak i nekolicina koji su se pokusali vratiti nisu dugo ostali u Hrvatskoj. Svjestan sam toga da su ovakvi clanci namijenjeni hrvatskoj mladezi s ciljem da se ne iseljavaju. Divna ideja. Samo bilo bi bolje kad be pronasli neki bolji i vjerodostojniji argumenat zaustaviti iseljavanje hrvatse mladezi. Ovakve clanke je lako dokazati kao neistinitima, tako da njihov utjecaj na hrvatsku mladez nece biti onakav kakav ste planirali.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije