OTKAZANO SVEČANO OBILJEŽAVANJE

Pedeset godina skijaškog natjecanja u redovima Hrvatske bratske zajednice u Americi

Ivan Begg
04.03.2021.
u 18:18

Ovi zimski susreti su iz godine u godinu sve veći i veseliji. Krase ih dolazak mladeži iz mnogih krajeva Amerike i Kanade

Ovih dana obilježava se 50 godina skijaškog natjecanja u redovima Hrvatske bratske zajednice u Americi. Korona virus je onemogućio da se taj veliki datum i događaj obilježi na svečaniji način i to na obroncima planinskog lanca Laurel u Seven Springs Mountin Resort, u Pennsylvaniji. Smještaj u hotelu, skijaške staze, mjerači vremena za natjecatelje, dvorana za proslavu i tamburaški sastav bili su rezervirani. Nažalost sve je to otkazano već početkom prosinca prošle godine, zbog ovog čudnovatog i smrtonosnog virusa. Preostaje nam utjeha u sjećanju na sve te lijepe sportske susrete, okupljanja i natjecanja, na susrete i sklapanja prijateljstva, tamburaške zborove koji su svirali u večernjim satima. Rado se sjećamo svih oni koji su se preselili na vječni počinak a dio su ove divne priče. Neka im je vječna slava i mir božji!

Povijesni zapisi

Prije pedeset godina, u izdanju „Zajedničara“ od 13. siječnja 1971. godine, urednik hrvatskog djela Zajedničara vlč. Bosiljko Bekavac je objavio: „Skijaški sportovi i natjecanja su još od davnina razvijeni u planinskim predjelima Europe“ a ova sportska natjecanja mogu se samo razvijati na takvim strminama koje na čistom planinskom zraku pružaju još i ovo: „ovaj sport veoma je dobar i koristan za zdravlje i harmoničan razvoj tjelesnih i duševnih snaga mlade generacije, pa se može i treba stalno preporučivati svima.“

Ali urednik u svojoj najavi ističe i sljedeće: „Od svih fraternalističkih ustanova Amerike evo ga prva pokreće i organizira Hrvatska bratska zajednica na programu svojih sportskih aktivnosti, kojim privlači mladež i aktivira je u svojim bratskim i zajedničarskim redovima. Činjenica je da i za ovaj pothvat Hrvatske bratske zajednice nije dao inicijativu, ili poticaj, koji od njezinih članova, koji su skoro došli ovamo sa skijaškog kontinenta Europe, nego jedan ovdje rođeni i u fraternalističkom duhu odgojeni brat zajedničar Bernard Luketić, glavni blagajnik HBZ i ustrajni organizator njezine Omladinske kulturne federacije, od kojeg potječu mnogi pothvati, kojima se promiče napredak i diže ugled Hrvatske bratske zajednice u Americi.“

Ovo skijaško natjecanje već je prve godine okupilo veliki broj mladih i odraslih uz savršenu organizaciju Bernarda M. Luketića, ravnatelja za sport i prosvjetu Franka Brajdića i Edwarda B. Servov koji je, kao skijaš, imao golemo iskustvo kako sve to pripremiti i natjecanje sprovesti. Osim toga Servov je po struci bio advokat i vičan organizaciji ovakvih društvenih okupljanja. Na prvom natjecanju pojavio se je i Željko Pispek, zagrebački student na studiju u Washingtona DC, koji je bio vičan skijaškim vještinama pa i od pomoći kod organizacije na sam dan natjecanja.

Zamisao organizatora je već na samom početku bila da ovo doista bude zabavni i natjecateljski vikend. Dolazak i okupljanje započelo je u petak navečer a povratak kućama u nedjelju. To je pogodovalo svima a, posebno onima koji su dolazili iz daljnjih mjesta, gradova pa i država.

Tadašnji nacionalni predsjednik Zajednice John Badovinac i vodstvo zajednice bili su prezadovoljni. A po jutru se dan poznaje, vele naši stari. Glavna uprava odmah je uočila veličinu ove aktivnost i priliku da okupi svoje članove i prijatelje tijekom zime te 'ubrza dolazak proljeća'.

U početku skijaško natjecanje i zimski susreti imenovani su „SkiMeet“, „CFU Ski Holiday“ (Skijaški blagdan HBZ-a) a kasnije je mijenjan naslov u „Skijaški vikend“ te u novije vrijeme samo „SkiFest“,

Prvo natjecanje održano je 5-7. ožujka 1971.g., u Seven Springs Mountin Resort. Kako su organizatori najavljivali natjecanje u skijanju odmah su, planirali i obećavali da će biti, na ovom zimskom i zabavnom vikendu za svakoga ponešto. Pripremljene su bile doista zimske igre: sanjkanje, trčanje na skijama, klizanje, plivanje u bazenu za kupanje (za one koji ne vole hladnoću) a vrhunac je bila zabava na kojoj su proglašeni pobjednici. A, pobjednici su bili: Tihomir Mihelčić iz McKeesporta, PA u muškoj konkurenciji i Elvira Ortiz iz Lackawanna, NY. Srednja skupina: Danny Kolak iz Washingtona DC i Nevenka Vujčić iz Cokenurga, PA. Zanimljivo i korisno je bilo, da je već na samom početku bila skupina za početnike. U ovoj skupini pobjednica je bila Marlene Luketich a pratilja Melanie Bella.

Za zabavu i veselo raspoloženja brinuo se je TS „Sloboda“: Joseph Grčevich 1 brač, Walter Naglich ćelo, Marko Grčevich bugarija i Jerry Grčevich berdo. Međutim, kao i na kasnijim zimskim susretima, tamburaškoj glazbi pridonosili su i drugi tamburaši koji su rado pomagali 'glavnom' sastavu radi odmora i pomoći. Tako na prvom SkiMeet spominju tamburaši St. George tamburice iz Cokeburga i omladinskog (Jr.) zbora iz Versailles.

SkiFest

Ovi zimski susreti su iz godine u godinu sve veći i veseliji. Krase ih dolazak mladeži iz mnogih krajeva Amerike i Kanade. Cijelog poslijepodneva, u petak, pristižu vozila s skijaškom opremom, tamburaškim instrumentima, vijore se američke, hrvatske i kanadske zastave, čuje se hrvatski jezik i pjesma. Doista nešto lijepo i nesvakidašnje: prijatno za dušu, oko i uho. Već u 9 sati navečer dvorana za društvena okupljanja je dupkom puna. Većinski se svi poznaju jer su česti gosti ovih zimskih susreta bili oni iz kanadskog Toronta, Mississauge, St. Thomasa u Ontariju ili iz New Yorka, Steeltona, Pittsburgha, Waukegana, Milwaukee, Chicaga, Clevelanda, Youngstowna, Cokeburga ili drugih okolnih mjesta i gradova. Pa, i hrvatskog Osijeka. Naime, Tamburaški sastav „Kas“ došao je iz Osijeka 2019.g. da zabavi i razveseli sudionike SkiFesta.

Dan za upis i natjecanje je subota. Staza za salom je pripremljena od djelatnika zimskog resorta a oni su i službeni mjerači vremena. Proglašenje pobjednika u pojedinim skupinama koje su unaprijed određene prema godini starosti, te spolu, vrši se na zabavi u subotu navečer. Pobjednicima se dodjeljuju i nagrade kako bi se i na taj način odalo priznanje za sportsko dostignuće. Kao i u petak navečer, subotom se veselje nastavlja duboko u noć uz zvuke tamburice, kola i pjesme.

„Kutak domovine Hrvatske“ napušta se u nedjelju te žurno putuje kući da bi se pratio pred televizijskim ekranima još jedan veliki sportski događaj u američkom fudbalu - „Super Bowl“.

Ovi zimski susreti i SkiFest odgođeni su za 2022. godinu. Nedostajati će mnogima!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije