Pečuh

Hrvati u Mađarskoj dobili novi dom

Foto: Branka Pavić Blažetin
1/5
08.03.2018.
u 09:14

Svečanom otvorenju zgrade od 500 četvornih metara prisustvovali su predstavnici političkog, kulturnog i znanstvenog života Hrvata u Mađarskoj i domovini

U Pečuhu je 5. ožujka otvorena zgrada Hrvatskog doma u kojem svoje sjedište imaju Ured Hrvatske državne samouprave i Znanstveni zavod Hrvata u Mađarskoj. 

Zgradu je od Samouprave grada Pečuha kupila Hrvatska državna samouprava iz vlastitih sredstava, a obnovu i izgradnju Hrvatskoga doma podržali su Ministarstvo ljudskih resursa i Fond za razvoj ljudskih potencijala.

Svečanom otvorenju zgrade od 500 četvornih metara prisustvovali su predstavnici političkog, kulturnog i znanstvenog života Hrvata u Mađarskoj i domovini.

Govore su održali Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Miklós Soltész, državni tajnik za vjerske, narodnosne i civilne veze Ministarstva ljudskih resursa, Zsolt Páva, načelnik grada Pečuha, i Ivan Gugan, predsjednik Hrvatske državne samouprave.

"Siguran sam da će ovaj Hrvatski dom stvoriti još bolje uvjete za rad hrvatske zajednice, uvjeren sam da će ih potaknuti u još boljem, predanijem i ustrajnijem radu na očuvanju svega onoga po čemu se prepoznaju kao Hrvati. Siguran sam da će naši ljudi svojim radom obogatiti, kako Mađarsku tako i Republiku Hrvatsku, i to sa svojom raznolikošću jer time pridonose svemu onome što znači bolji život", rekao je Zvonko Milas. 

"Na ovim područjima možemo ostati i opstati kao Mađari, kao Hrvati, kao Nijemci i bilo koja druga manjina jedino tako da podupiremo i jačamo kulturu, običaje, obrazovanje, jezik i vjeru jedni drugih. Već tisućljeće ovdje živimo zajedno. Ako i ubuduće budemo sudjelovali u ovako lijepim prigodama kao što je ova današnja, u otvorenju novih zgrada i objekata, onda sam sasvim siguran da ćemo i sljedećih stoljeća opstati ovdje – Hrvati u Mađarskoj, Mađari u Hrvatskoj. Bog blagoslovio sve one koji su tome pridonijeli i blagoslovio predstavnike Hrvata koji ovdje jako mnogo rade za ovdašnju manjinu. Neka im Bog pomogne i u daljnjem radu", naglasio je Miklós Soltész.

"Sada ćemo dobiti podružnicu Ureda Hrvatske državne samouprave, Znanstveni zavod Hrvata u Mađarskoj, Ured za međunarodne projekte i vjerojatno će ovo zdanje postati jedno od najvažnijih političkih, znanstvenih i kulturnih centara hrvatske zajednice u Mađarskoj. Hrvatska državna samouprava posljednjih godina diljem zemlje utemeljila je razne obrazovne, kulturne i znanstvene ustanove kako bi što efikasnije izvršavala svoju primarnu zadaću – očuvanje hrvatskog jezika, kulture i običaja. Smatramo da u 21. stoljeću, u vrijeme globalizacije i institucionalizacija, pravi je put manjine u ostvarivanju svojih ciljeva. U tom kontekstu iznimno važnu zadaću ima i Znanstveni zavod Hrvata u Mađarskoj koji je sa svojim dosadašnjim djelovanjem i projektima pokazao intelektualne potencijale naše zajednice i koji će konačno u primjerenim prostorijama moći nastaviti svoj rad. Vjerujem da će izraz Hrvatski dom biti dio pečuške svakodnevice, da će se na njemu vijoriti mađarska i hrvatska zastava i da će naši potomci ovu zgradu smatrati jednim od najvažnijih centara Hrvata u Mađarskoj", zaključio je Ivan Gugan.

Komentara 1

LU
lunar777
10:34 08.03.2018.

Jest da smo sa Mađarima imali često neveselu dugu zajedničku povijest, no sada se u principu njima ne može ništa zamjeriti, u mnogočemu dapače suprotno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije