Hvala vam na vjernosti

Ovih 5 članaka najviše ste čitali u 2018.

Elmar Kremser/DPA/PIXSELL
31.12.2018.
u 10:03

Uz Rakitića smo plakali, divili smo se poštenim povratnicima, čudili se odnosu Jugoslavije prema njemačkoj dijaspori, upoznali Hrvaticu bez dlake na jeziku i čitali o prvim danima mlade Požežanke u Njemačkoj

5. Ivan Rakitić: Najveći dio moga srca pripada Hrvatskoj. Uvijek jest.

"Razmišljam o svom ocu u onom trenutku kada krenem na teren igrati za Hrvatsku. Znam da bi on želio biti tu gdje sam ja u mojim kopačkama. Znam da bi to htjeli i mnogi Hrvati: igrati za svoju zemlju i braniti njene boje... Osjećaj koji se ne može opisati riječima", ovako je Ivan Rakitić objasnio odnos prema Švicarskoj u kojoj je rođen i u kojoj je igrao. 

Ovu emotivnu priču objavili smo tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji i ne sluteći koliko će nas daleko Rakitić i njegovi suigrači odvesti.

4. Vratili se u domovinu koja ih je teško prihvatila: Mito? Neće ići. Ni lipe...

Pri povratku u Hrvatsku, u Medulin, najveći dio birokratskih poslova preuzela je Jela jer je u tome bila strpljivija i upornija. Naišavši na znakove po uredskim službama da se traži "kuverta" za brže dobivanje dozvola, rekla je: "Mito neće ići nikako. Ni lipe. Ako treba, dolazit ću svaki dan dok me ne primite. Vi ste ovdje zbog mene, a ne ja zbog vas". 

Bravo za dijasporu, tako se voli svoja zemlja!

3. Najstrašnije poglavlje njemačke tragedije u Jugoslaviji

Na Božić 1944. svi muškarci od 18 do 45 godina i sve žene od 18 do 30 godina, poslije do 35 godina, bili su deportirani. Izbačeni su iz svojih domova i poslani vlakom u stočnim vagonima.

U seriji priča o njemačkim iseljenicima pokazali smo koliko život može biti okrutan.

2. EKSKLUZIVNO: Upoznajte ženu koja je na noge digla hrvatsku dijasporu: Mislite li stvarno da smo glupi i zaostali?  

Najviše odjeka izazvalo je potpisivanje online peticije koju je pokrenula Milka Žepina, poznata Hrvatica iz New Yorka. Iseljeništvo u njoj vidi heroinu koja je jasno i hrabro formulirala stajališta dijaspore. Boris Blažeković neće biti naš konzul u New Yorku.

Dijaspora je primjerom ove peticije pokazala svoju moć i zajedništvo.

1. Mlada Požežanka u Njemačkoj: Već sam prvi dan na poslu doživjela šok 

Josipa Marković prije dvije godine preselila se u Njemačku u nadi da će ondje imati bolji život...

Priča je bila najčitanija, stoga je svaki urednički komentar suvišan.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije