Zagreb

Ove dame ponosno nose hrvatsku nošnju

Foto: Snježana Radoš
1/8
08.06.2018.
u 11:40

Izložba pridonosi i osvješćivanju javnosti o značaju folklorne baštine u očuvanju hrvatskog identiteta u našim iseljeničkim i manjinskim zajednicama te kod Hrvata u Bosni i Hercegovini

U organizaciji Hrvatske matice iseljenika i Udruge za očuvanje i promicanje hrvatske tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini "Stećak", jučer je svečano otvorena izložba Ponosno hrvatsku nošnju nosim. 

Otvaranje je započelo zvukom dvojnica u izvedbi etnologa Marka Brkljačića te plesovima i pjesmom Posavine u izvedbi HKUD-a Željezničar, pod umjetničkim vodstvom Katarine Horvatović Medarić. 

Pozdravnim govorom prisutnima su se obratili: mr. sc. Snježana Jurišić, rukovoditeljica Odjela za kulturu Hrvatske matice iseljenika, prof. Mijo Marić, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika, o. Zvonko Martić iz BiH i Ivana Perkušić, zamjenica državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Rukovoditeljica Odjela za kulturu mr. sc. Snježana Jurišić istaknula je kako izložba zagrebačkoj publici i široj hrvatskoj javnosti želi predstaviti program Revije tradicijske odjeće te Izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske, koji se organizira petu godinu zaredom u Bosni i Hercegovini. 

Izložba pridonosi i osvješćivanju javnosti o značaju folklorne baštine u očuvanju hrvatskog identiteta u našim iseljeničkim i manjinskim zajednicama te kod Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Snježana Jurišić napomenula je kako ovakvim manifestacijama upućujemo javnost na značenje i ulogu hrvatskog tradicijskog ruha kao važnog elementa kulturnog i etničkog identiteta u hrvatskom iseljeništvu, među pripadnicima hrvatskih manjinskih zajednica u europskim zemljama i kod Hrvata u BiH. Naglasak je i na osvješćivanju značenja hrvatske folklorne baštine u današnjem kontekstu i jačanju ponosa na hrvatsku tradicijsku kulturu. 

Izložba je modularnog tipa i bit će popraćena raznim sadržajima. Uz 52. Omladinski tamburaški festival Hrvatske bratske zajednice organizirat će se radionica izrade turopoljske podgutnice – preteče današnje kravate te će svatko moći izraditi svoju vlastitu i odjenuti je ponosno kao dio svoje odjevne kombinacije. 

Time će, istaknula je Jurišić, publika pridonijeti razumijevanju značenja hrvatske folklorne baštine kao stalnog procesa transmisije sustava vrijednosti i kao neizostavnog elementa našeg identiteta. 

Osim radionice održat će se i okrugli stol o baštini i migracijama te prikaz uporabe narodnih nošnji u hrvatskim manjinskim zajednicama s naglaskom na rekonstrukcije ruha, odnosno ukazivanja na važnost obnove tradicijskog tekstilnog rukotvorstva u današnje doba.

Autor izloženih fotografija sarajevski je umjetnički fotograf Jasmin Fazlagić, a iste su nastale tijekom održavanja proteklih revija u Tomislavgradu. Izložba u prostoru Hrvatske matice iseljenika bit će otvorena do 22. srpnja 2018. kada i završava 52. Međunarodna smotra folklora.

 

Naida Šehović

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije