Festival kulture

Ovako hrvatski studenti promoviraju svoju zemlju

Festival kultura
Foto: Franka Gulin
1/11
25.05.2016.
u 10:09

Hrvatsku je zastupalo troje studenata: Valentina Furdek, Marta Mikša i Vanja Perčulija

Pekinško Sveučilište za jezike i kulturu u svibnju svake godine organizira Festival kultura na kojem se predstavljaju zemlje polaznika.

Takva praksa uobičajena je za većinu sveučilišta u kineskoj prijestolnici, no s obzirom na to da BLCU pohađa najveći broj studenata iz inozemstva, njegovo izdanje smatra se uvjerljivo najvećim.

Tako se u sklopu 13. manifestacije predstavilo preko 90 zemalja iz cijelog svijeta, a Hrvatsku je zastupalo troje studenata: Valentina Furdek i Marta Mikša koje već tri godine studiraju na spomenutom sveučilištu te Vanja Perčulija s pekinškog Sveučilišta za znanost i tehnologiju.

Studenti su dijelili lavandu, licitarska srca, letke i fotografije hrvatskih turističkih bisera.

Foto: Franka Gulin

"Organizirali smo i nagradnu igru. Posjetitelji su odgovarali na razna pitanja, primjerice gdje se nalazi Hrvatska i koji se jezik tamo priča", istaknula je Valentina Furdek.

"U slučaju točnog odgovora, nagradili bismo ih čokoladicom iz domovine", nadovezala se Marta Mikša.

Nagradna igra nije bila jedina u čemu su posjetitelji, mahom Kinezi, sudjelovali. Naime, prije ulaza svi su dobili "Festivalsku putovnicu". Tako su na svakom štandu trebali dobiti pečat zemlje u koju "dolaze".

No, pitanja nije nedostajalo ni kod posjetitelja.

Foto: Franka Gulin

"Dosta ih je zanimala Hrvatska. Mnogi od njih prvo su pitali gdje se ona nalazi. Tad bi im objasnili i pokazali fotografije. Uslijedilo je opće divljenje moru, prirodi, gradovima", otkrila je Furdek.

"Na to su se odmah nadovezivala pitanja o cijeni zrakoplovnih karti, jesmo li dio Europske unije, Schengena i kakva je viza potrebna", dodala je Mikša.

Roditelji naše dvije sugovornice pomogli su u prikupljanju što više promotivnog materijala o domovini, a pomoglo je i hrvatsko veleposlanstvo u Pekingu.

Potrebno je naglasiti da su njih dvije također organizirale rad sličnog štanda koji je prije nekoliko tjedana bio postavljen u sklopu Dana svjetske kulture. Mikša je posjetiteljima crtala kockice i šahovnice, dok im je Furdek plela pletenice.

"Ne biste vjerovali koliki je bio red za te pletenice", zaključila je kroz osmijeh.

Zahvaljujući našim studentima, hrvatski štandovi na obje manifestacije privukli su veliki broj posjetitelja.

>> Kinezi žele ulagati u hrvatski turizam
>> Slikovita suradnja na drugom kraju svijeta
>> Povijesna inicijativa šangajskih Hrvata

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije