NADLEŽNOST

„Otvoreno pismo“ Bečke Radne zajednice za narodne manjine austrijskom političkom vrhu

Predsjednik ARGE-a, gradišćanski Hrvat Stefan Pauer
Foto: Snježana Herek
14.02.2020.
u 14:22

„Kod nas pripadnika u Austriji priznatih narodnih manjina ta nova stvarnost da smo svrstani pod nadležnost Ministarstva integracije, naišlo je na veliko nerazumijevanje i iritira nas. Tim više jer smo stoljećima u Austriji ukorijenjeni i jer se identificiramo s Republikom Austrijom“, rekao je za Večernji list predsjednik Bečke Radne zajednice

Radna zajednica za pitanja narodnih manjina u Austriji – Institut narodnih manjina (ARGE) u Beču uputio je austrijskom političkom vrhu, saveznom kancelaru Sebastianu Kurzu i ministrici za integraciju u austrijskom Saveznom kancelarstvu Susanne Raab „otvoreno pismo“ u kojem traži pojašnjenje zašto su autohtone austrijske manjine, gradišćanski Hrvati, koruški Slovenci, Česi, Slovaci, Mađari i Romi svrstani u nadležnost Ministarstva za integraciju, koje je u siječnju ove godine po prvi put osnovano od strane nove austrijske savezne Vlade Kurzovih „narodnjaka“ (ÖVP) i stranke Zelenih Wernera Koglera.

„Kod nas pripadnika u Austriji priznatih narodnih manjina ta nova stvarnost da smo svrstani pod nadležnost Ministarstva integracije, naišlo je na veliko nerazumijevanje i iritira nas. Tim više jer smo stoljećima u Austriji ukorijenjeni i jer se identificiramo s Republikom Austrijom“, rekao je za Večernji list predsjednik Bečke Radne zajednice za pitanja austrijskih narodnih manjina, gradišćanski Hrvat Stefan Pauer dodavši: „Mnogi pripadnici narodnih manjina s pravom pitaju, hoće li od sada austrijske narodne manjine biti tema integracije, kao i migranti i azilanti koji stalno dolaze u Austriju i tek moraju prihvatiti jezik, kulturu i običaje ove zemlje i zašto se je tako postupilo kada se dobro zna da manjine već stoljećima daju svoj vidan doprinos razvoju Austrije, čiji su sastavni dio, kao i mirnom suživotu s većinskim austrijskim stanovništvom. Simbolika svrstavanje u resor Ministarstva integracije upućuje na suprotno, naime, da nas se doživljava kao izvanjski dio ukupnog austrijskog stanovništva“.

Na upit što od „otvorenog pisma“, kojeg je ARGE proslijedio i austrijskom predsjedniku Alexanderu Van der Bellenu i zastupnicima i glasnogovornicima klubova austrijskih političkih stranka zastupljenih u saveznom Parlamentu, očekuju manjinski pripadnici, Stefan Pauer je odgovorio: „Poziv u austrijsko Savezno kancelarstvo da se predstavnicima Bečke Radne zajednice za pitanja narodnih manjina odnosno Instituta za narodne manjine ARGE koja je nestranačka, austrijski usmjerana udruga svih zainteresiranih za pitanja narodnih manjina, posebno za šest priznatih autohtonih narodnih manjina kojima je Austrija njihov dom, objasni zašto su manjine, dosad desetljećima svrstane u Saveznom kancelarstvu u Odjel za ustav, po novom premještene ministrici za integraciju?“

Istaknuo je kako je upravo ukazivanje na „otvorena pitanja“ koja muče manjinske pripadnike, središnja zadaća ARGE-a i kako vjeruje da će se putem dijaloga razjasniti navedeni, za manjince, sporni aspekti. Tim više, jer službena Austrija uvijek iznova ističe da je jezična i kulturna šarolikost austrijskih narodnih manjina „bogatstvo“ ove zemlje, dodao je. „U mjesecu travnju organizirati ćemo raspravu i s glasnogovornicima parlamentarnih stranaka na tu temu“ najavio je Stefan Pauer, predsjednik ARGE u Beču.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije