Split

'Otjerani ste iz svoje zemlje, ali vaša ljubav prema domovini nije se ugasila'

Sanjin Strukić/PIXSELL
22.08.2018.
u 11:24

Misno slavlje predvodio je domaći gvardijan o. Luka Prcela, koji je govoreći o hrvatskim pjesnicima iz inozemstva, u propovijedi istaknuo važan doprinos očuvanju hrvatske riječi iz domovine

U sklopu 18. susreta pjesnika udruge Hrvatske iseljeničke lirike (HIL) New York "Putovima Marulića i Ujevića" koja djeluje u sklopu Hrvatskoga svjetskog kongresa te okuplja hrvatske iseljenike, pjesnike iz Amerike, Kanade i Europe, prošli vikend slavljena je misa u crkvi sv. Dominika u Splitu, uz prinošenje darova i čitanja pjesnika HIL-a. 

Misno slavlje predvodio je domaći gvardijan o. Luka Prcela, koji je govoreći o hrvatskim pjesnicima iz inozemstva u propovijedi istaknuo važan doprinos očuvanju hrvatske riječi iz domovine. 

Napomenuo je kako danas mnogi pjesnici napuštaju svoj dom i zavičaj, život ih tjera da odu...

"Vi ste isto tako na neki način otjerani iz svoje zemlje, ali nije se ugasila ljubav prema domovini", rekao je propovjednik, dodavši kako svaki njihov članak i pjesma na neki način govore o nekom događaju. 

"Vi niste zaboravili zemlju svojih otaca iako ste se iz svoje iselili. Još uvijek volite svoju zemlju i ljubav prema njoj iskazujete pjesništvom. Naša sudbina jest da se i danas moramo boriti da ova naša zemlja bude suverenija, ali isto tako moliti se Bogu da nas nadahne za ljubav prema domovini, jer ako Boga ljubimo, onda ljubimo i svoj narod i svoj zavičaj". 

Potom je članovima HIL-a poželio da taj 18. susret ne bude posljednji. Nakon misnog slavlja u Galeriji ''Vinko Draganja'' u dominikanskom samostanu svečano je otvoren ovogodišnji 18. susret pjesnika HIL-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije