Ivo Klarić

Otišao iz BiH s ruksakom na leđima, ostvario veliku karijeru i sada se vratio kući

Foto: VL BIH
1/3
10.05.2019.
u 08:38

Klarić je pokazao znanje i sposobnost za samostalan rad u području inovacija. Do tada je "Tehnoterm" radio samo na poslovima projektiranja i crtanja, no 2016. odlučio je otvoriti novu tvornicu u Kini, a povjerenje je dao mladom Klariću

U najvećoj poslovnoj zoni "Polja" Žepče otvorena je tvornica tvrtke "Eagle Technology" koja je dio norveške korporacije "Eagle Technology AS", a proizvodi strojeve za pomorsku industriju specijalizirane za pročišćavanje zemlje i vode od zagađivača teškim mazivima – sirovom naftom te rashladne sustave za velike industrijske hale.

Dio velike priče 

Svečanosti su prisustvovali brojni gospodarstvenici, prvi ljudi kompanije "Tehnoterm" iz Norveške. Zahvalili su direktoru Ivi Klariću i njegovu timu koji je u nepune dvije godine završio poslove oko izgradnje poslovnog objekta, a istodobno radio i na proizvodnji strojeva. Zahvalili su i općinskom načelniku Mati Zovku te njegovome timu. 

"Zahvaljujem Ivi na odluci da svoj san podijeli s nama i omogući nam da budemo dio velike priče, ne samo na Balkanu nego i šire. Riječ je o mladom inženjeru koji je došao u Norvešku davne 1997. s ruksakom na leđima i prve mjesece proveo u centrima za izbjeglice nakon čega je krenuo u osvajanje znanja na norveškim sveučilištima. Godine 2001. prijavio se na natječaj za posao u 'Tehnotermu' Norveška. Tu je ostao punih 16 godina", rekao je Myklebust. 

Znanje i sposobnost 

Kao inženjer rashladne tehnike, Klarić je pokazao znanje i sposobnost za samostalan rad u području inovacija. Do tada je "Tehnoterm" radio samo na poslovima projektiranja i crtanja, no 2016. odlučio je otvoriti novu tvornicu u Kini, a povjerenje je dao mladom Klariću. No želja da se vrati u svoj kraj i pridonese njegovu razvoju bila je jača i 2017. odlučuje se za povratak u Žepče, kao direktor buduće sestrinske tvrtke iz Norveške, a već 2018. počela je i proizvodnja. 

Načelnik Zovko nije krio zadovoljstvo što su za kratko vrijeme završeni svi radovi oko izgradnje poslovne hale te je obećao daljnju pomoć. 

"Za općinu Žepče i stanovnike sretan je dan jer slavimo početak rada jedne od prosperitetnih kompanija. Kao prvi čovjek općine presretan sam što smo bili u prigodi pridonijeti realizaciji vaših planova o izgradnji tvornice u Žepču. Hvala vam", naglasio je Zovko i posebno zahvalio sugrađaninu Ivi Klariću koji nije zaboravio svoj kraj ni onda kada je otišao trbuhom za kruhom. 

Tvornica u Žepču izgrađena je na 2400 četvornih metara, zapošljava oko 30 mladih, najviše inženjera strojarstva i elektrostruke koji već imaju zapažene uspjehe u osmišljavanju i izvedbi cjelovitih inovativnih i integriranih rješenja. To je i razlog zbog kojeg su u Norveškoj odlučili da tvrtka iz Žepča bude nositelj proizvodnje za sve sestrinske tvrtke te poslovne partnere i kupce iz grupacije nafte, plina i ribarske industrije. U planu je zapošljavanje novih radnika, najviše inženjera. Godišnje u Žepču proizvedu do tri stroja za pročišćavanje i do 20 rashladnih sustava milijunske vrijednosti za Skandinaviju, Brazil i Kanadu. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije