Zagreb

Evo o čemu se raspravljalo na sjednici Međuvladinog mješovitog odbora za zaštitu nacionalnih manjina

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske
10.07.2019.
u 00:01

Nakon potpisivanja Zapisnika državni tajnik Milas zahvalio je svom kolegi Ademiju i svim članovima MMO-a na doprinosu u radu te na usvajanju kvalitetnih i realnih preporuka s ciljem daljnjeg razvijanja partnerske i učinkovite suradnje

U ponedjeljak je u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske održana četvrta sjednica Međuvladina mješovitog odbora za zaštitu nacionalnih manjina između Republike Hrvatske i Republike Sjeverne Makedonije. Izaslanstva su predvodila dvojica supredsjedatelja: Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Edmond Ademi, ministar u Vladi Republike Sjeverne Makedonije zadužen za dijasporu.

Tijekom sjednice analizirana je provedba usvojenih preporuka s prethodne sjednice koja je održana u lipnju 2018. u Skopju te su razmotrena aktualna pitanja od važnosti za obje manjine. Posebno je istaknuta važnost aktivnog sudjelovanja predstavnika obiju manjina u radu MMO-a. Po završetku sjednice i usklađivanju Zapisnika na hrvatskom i makedonskom jeziku, supredsjedatelji Zvonko Milas i Edmond Ademi potpisali su Zapisnik koji će obje strane dostaviti svojim vladama, a koji će služili kao važan instrument za daljnje unaprjeđenje položaja nacionalnih manjina te dodatno pridonositi sveukupnom razvoju suradnje između dviju zemalja.

Nakon potpisivanja Zapisnika državni tajnik Milas zahvalio je svom kolegi Ademiju i svim članovima MMO-a na doprinosu u radu te na usvajanju kvalitetnih i realnih preporuka s ciljem daljnjeg razvijanja partnerske i učinkovite suradnje.

Ministar Ademi zahvalio je domaćinima na uspješnoj suradnji u pripremi i tijekom ove sjednice, kao i institucijama Republike Hrvatske na potpori koju pružaju Republici Sjevernoj Makedoniji u procesu pristupanja euroatlantskim integracijama. 

"S ponosom ističem da makedonska nacionalna manjina u Republici Hrvatskoj ima Ustavom i ustavnim zakonom zajamčen status i visoku razinu manjinskih prava, a veseli nas što su u proteklih godinu dana i u Republici Sjevernoj Makedoniji vidljivi određeni pozitivni pomaci za koje se nadamo da će se nastaviti te se nadam da će i Republika Sjeverna Makedonija što prije primjereno odrediti status hrvatske nacionalne manjine sukladno našim vrlo dobrim i prijateljskim odnosima, kao i potpisanom Sporazumu o zaštiti nacionalnih manjina između dviju država iz 2007. godine", naglasio je Milas.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije