Najava događaja

Obljetnica pogubljenja

Frankopan
Foto: Wikimedia Commons
19.04.2016.
u 14:51

Hrvatski pisac Eugen Kumičić autor je jednog od najpoznatijih djela o dvojici hrvatskih velikana - "Urota Zrinsko-frankopanska"

U sljedeću nedjelju obilježava se 345. obljetnica pogubljenja Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana. 

Polaganje vijenaca u Bečkom Novom Mjestu organiziraju: Družba "Braća hrvatskog zmaja", Skupština Međimurske županije, Zrinska garda Čakovec, Matica hrvatska te hrvatsko veleposlanstvo u Austriji. 

Zrinski i Frankopan pogubljeni su 30. travnja 1671. godine. U spomenutom gradiću, pedesetak kilometara južno od Beča, do 1919. ležali su njihovi posmrtni ostaci koji su tad preneseni u zagrebačku katedralu. 

Hrvatski pisac Eugen Kumičić autor je jednog od najpoznatijih djela o dvojici hrvatskih velikana - "Urota Zrinsko-frankopanska". 

Potrebno je naglasiti da se Zrinski i Frankopan nisu urotili, već su digli ustanak kako bi osujetili bečki dvor u planu potpunog podčinjenja i germanizacije hrvatskih zemalja.

Neuspjeh ustanka ujedno je označio i kraj te skorašnji biološki nestanak glavne loze ovih obitelji.

Komentara 1

HE
hellen3353
18:55 19.04.2016.

Dolazim! Hvala na obavijesti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije