400 stranica analize

Objavljen zbornik radova o povijesnim i suvremenim procesima Hrvata u Vojvodini

Hrvatska matica iseljenika
15.02.2021.
u 11:25

Recenzenti su Mateo Žanić i Rebeka Žabčić Mesarić, a urednici Mario Bara, Filip Galović i Lucija Mihaljević

Hrvatsko katoličko sveučilište objavilo je zbornik radova Etnokulturni identitet Hrvata u Vojvodini: povijesni i suvremeni procesi u prosincu 2020., objavljeno je na internetskim stranicama Sveučilišta.

Ovaj zbornik, opsega 400 stranica, nastao je kao rezultat rada autora, sudionika istoimenog znanstveno-stručnog skupa Etnokulturni identitet Hrvata u Vojvodini: povijesni i suvremeni procesi (Zagreb, 9. listopada 2019. – Subotica 11. listopada 2019.) i autora koji su svoje tekstove poslali naknadno na molbu uredništva zbog njihova prepoznatog znanstvenog rada i bavljenja temama koje su obuhvaćene naslovom Zbornika. U organizaciji dijela skupa koji se održavao u Subotici i studijskoga putovanja u Vojvodini sudjelovali su Srijemska i Subotička biskupija te Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice.

Recenzenti su Mateo Žanić i Rebeka Žabčić Mesarić, a urednici Mario Bara, Filip Galović i Lucija Mihaljević.

„Zbornik radova ima višestruku znanstvenu vrijednost. Upravo kroz lepezu devetnaest radova Zbornika na jednom mjestu obuhvaćeni su i zaokruženi migracijski čimbenici koji su djelovali uzročno i posljedično na vojvođanskom prostoru, analizirane su demografske značajke vojvođanskih Hrvata, okviri zaštite hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, političke i vojne elite, crkveno-kulturna povijest, utjecaj političkog, društvenog i gospodarskog konteksta na transformacije identiteta (lokalnog, etničkog, nacionalnog), identitetska mimikrija, nastajanje višestrukih i hibridnih identiteta, komunikacije i interakcije sa zajednicama u okruženju te odnos prema matičnoj domovini, Republici Hrvatskoj, istaknula je u svojoj recenziji dr. sc. Rebeka Žabčić Mesarić.

U Zborniku je objavljeno 19 radova koji tematiziraju neki aspekt društvenog života Hrvata u Vojvodini – bilo u povijesti bilo u sadašnjosti iz vizura nekoliko društvenih i humanističkih znanosti – povijesti, jezikoslovlja, sociologije migracija, etnologije, kulturologije i politologije.

Potpisuju ih u akademskim krugovima već poznata i priznata imena iz Hrvatske - Ivan Armanda, Mario Bara, Lucija Mihaljević, Emina Berbić Kolar, Vladimir Čavrak, Filip Galović, Ljiljana Kolenić, Robert Skenderović, Dražen Živić, i Vojvodine - Slaven Bačić, Katarina Čeliković, Stevan Mačković, Tomislav Žigmanov, te nekoliko mlađih autora - Ivana Andrić Penava, Darko Baštovanović, Milan Bošnjak, Silvija Ćurak, Mislav Matišić, Dražen Skenderović, Luka Šešo.

S osobitim ponosom ističemo kako su gotovo svi zastupljeni autori u Zborniku bili suradnici Zavoda u proteklih 10 godina rada.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije