Beč

O utjecaju Otta Wagnera na hrvatsku arhitekturu

Foto: Snježana Herek
1/4
25.10.2019.
u 09:27

Na kraju dojmljivog Damjanovićeva predavanja publici su se predstavili članovi novoosnovanog Društva hrvatskih arhitektica i arhitekata u Austriji

"Cilj mi je ukazati na mnogostruki utjecaj Otta Wagnera na arhitekturu u Hrvatskoj, neposredno i posredno preko Wagnerovih učenika za vrijeme njegova djelovanja na Akademiji likovnih umjetnosti u Beču od 1894. do 1912. godine", rekao je Osječanin dr. sc. Dragan Damjanović, redoviti profesor Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u uvodu svoga zanimljivog predavanja održanog u četvrtak navečer u hrvatskom veleposlanstvu u Beču pod naslovom "Otto Wagner i hrvatska arhitektura.

Predavanje na kojem se, između ostalih, okupilo mnoštvo hrvatskih arhitekata koji žive i rade u Beču, bilo je i svojevrsna najava hrvatskog izdanja monografije, objavljene prošle godine na njemačkom jeziku. Najavila ju je hrvatska veleposlanica u Austriji dr. Vesna Cvjetković, uvodno pozdravivši gosta iz Zagreba i prisutnu publiku. Skrenula im je pozornost da upravo sjede u salonu zgrade, bolje rečeno palače, koju je Wagner projektirao 1890-ih i neko vrijeme u njoj živio i stvarao, a u kojoj se danas nalazi hrvatsko veleposlanstvo (Rennweg 3). 

Predstavivši prvo Otta Wagnera, najvećeg secesijskog arhitekta, rođenog u Penzingu koji je danas dio Beča (14. bečki stambeni okrug), prof. Damjanović na vrlo zanimljiv i duhovit način iznio je niz primjera i autora hrvatske arhitekture koji izražavaju Wagnerova načela.

Među njima, prvake hrvatske moderne arhitekture Vjekoslava Bastla i Viktora Kovačića te niz arhitekata rođenih na području današnje Hrvatske, a koji su se školovali kod Otta Wagnera u Beču, poput Josipa Costaperaria, Gustava Flescha von Brunningena, Jurja Zaninovića, ali i Theodora Träxlera iz Donje Austrije koji je stvarao u Rijeci.

"Brojni su Wagnerovi učenici, koji su inače živjeli i radili u Beču ili su u nekom drugom središtu Austro-Ugarske projektirali za Hrvatsku, ponajprije za Istru i Dalmaciju, koje se početkom 20. stoljeća počinju intenzivno turistički razvijati", istaknuo je prof. Damjanović, napomenuvši kako se iz njihovih stvaralački opusa vidi kako su u Hrvatsku donijeli novi tip estetike, nove materijale, nove tipove konstrukcije i novi odnos prema arhitektonskom zanatu, čime su odigrali "ključnu ulogu u rađanju moderne".

Među primjerima hrvatskih projekata s početka prošlog stoljeća nastalih pod utjecajem Otta Wagnera publika se mogla diviti Bastlovom impozantnom pročelju kuće Kallina prekrivenom pločicama od majolike, njegovim reklamama na pročelju kuće Feller ukrašenom velikom bocom napitka Elsa-Fluid, dekoraciji u obliku zmije oko pehara na zgradi ljekarnika Pečića, pročelju kuće zubara dr. Rada, Kovačevićevoj crkvi sv. Blaža, Zgradi burze u Zagrebu, utopijskom Fenzlovu projektu Palače svjetskog mira i visećeg mosta na Lokrumu, Zaninovićevu utopijskom kasinu na Hvaru s ulazom u obliku stola za rulet, kao i Kramerovim hotelima i odmaralištima na Brijunima i Fabianijevoj Lječilišnoj zgradi u Opatiji.

Na kraju dojmljivog Damjanovićeva predavanja o utjecaju Otta Wagnera na hrvatsku arhitekturu publici su se predstavili članovi novoosnovanog Društva hrvatskih arhitektica i arhitekata u Austriji, sa sjedištem u Beču, svi dipl. inženjeri: Saša Bradić, Dubravka Breber, Tatjana Novaković i predsjednica društva Ksenija Fisoglou-Poljak, najavivši područja svoga budućeg djelovanja. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije