Nova hrvatska dijaspora

'Moramo se zapitati zašto se u posljednjih 7 godina iselilo 250 tisuća Hrvata'

Milijan Brkić
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
04.02.2018.
u 15:07

'Moramo se zapitati koji je to razlog da se posljednjih sedam godina iselilo 250.000 državljana Republike Hrvatske“, rekao je jedan od sudionika tribine, potpredsjednik Hrvatskog Sabora Milijan Brkić.

 U Frankfurtu na Majni jučer poslijepodne je u organizaciji Hrvatsko-europske kulturne zajednice održana javna tribina pod nazivom „Nova hrvatska migracija“ na kojoj se govorilo o aspektima novog vala iseljeništva iz Hrvatske u Njemačku posljednjih godina.

„Ovo pitanje je pitanje opstanka hrvatske države i naroda i to pitanje bi trebalo biti na prvom mjestu kada govorimo o prioritetima političkog djelovanja. Moramo se zapitati koji je to razlog da se posljednjih sedam godina iselilo 250.000 državljana Republike Hrvatske“, rekao je jedan od sudionika tribine, potpredsjednik Hrvatskog Sabora Milijan Brkić.
 
On je ustvrdio da bi se i čitavo društvo trebalo upitati kako je nastala atmosfera koja pogoduje ovom egzodusu. „Moramo se zapitati što smo to učinili iz naše države kad oni koji su ovdje rođeni ovdje više ne žele živjeti i nemaju povjerenja u državu  iako su emocije prema domovini još uvijek prisutne“, zaključio je Brkić. Zastupnik Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) u Bundestagu i povjerenik SPD-a za integraciju Josip Juratović, iznio je svoja iskustva s novim hrvatskim iseljeništvom i istodobno ukazao na to da problem iseljavanja iz Hrvatske problem koji se mora riješiti na razini Europske unije.
 
„Toliko dugo dok mi budemo po raznim članicama imali različite vizije budućnosti Europske unije nećemo moći riješiti problem iseljavanja. Nedostaju programi koji bi bili pokrenuti s ciljem zaustavljanja iseljavanja ali toliko dugo dok se na europskom planu nešto ne postigne, Hrvatska kao mlada članica sa specifičnim problemima ne može tu sama nešto pretjerano učiniti“, rekao je Juratović. On je kao i Milijan Brkić ukazao na to da je potrebna i promjena društvenog diskursa i atmosfere u Hrvatskoj koja pogoduje iseljavanju.
 
Na početku rasprave iseljenica iz Hrvatske Dubravka Jurić je opisala svoj dolazak u Njemačku prije nekoliko godina iz Đakova koji je bio uvjetovan teškom ekonomskom situacijom. Ona je ukazala na to da se iz njezinog kruga poznanika „nekoliko kompletnih obitelji“ posljednjih godina doselilo u Njemačku. U raspravi su sudjelovali i veleposlanik RH u Njemačkoj Gordan Grlić Radman, dušobrižnik za hrvatsku pastvu u Njemačkoj Ivan Komadina te zastupnik u parlamentu savezne pokrajine Hessen Manfred Pentz.

Komentara 53

BA
babamoje
18:03 04.02.2018.

zbog gomile govana u vladi, saboru, državi...nevjerovatno koliko puno govana među vako malo svita

Avatar jocker-3
jocker-3
16:44 04.02.2018.

Nisu se oni iselili,oni su protjerani od strane politike HDZ-a....

SE
sedam
18:37 04.02.2018.

Zbog tebe i tebi sličnih ! Zrcalo će ti odgovoriti .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije