Tomislav Markić

Njemačkoj nedostaju i hrvatski svećenici. Otkriva li ovaj podatak pravu istinu o egzodusu iz Lijepe Naše?

Tomislav Markić
Privatni album
22.01.2019.
u 09:07

"Hrvati su obgrlili svijet, najviše ih je u Europi, ali jako ih je mnogo i na sjevernoameričkom kontinentu, gdje su relativno dobro organizirani i gdje imamo po 17 župa u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi"

U svijetu trenutačno djeluje 189 katoličkih župa, misija, zajednica i centara. Najnoviji je to podatak koji je u razgovoru za Hrvatski katolički radio iznio ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. Tomislav Markić.

Inozemna pastva i dušobrižništvo za iseljene Hrvate u inozemstvu tema je zajedničkog zasjedanja biskupskih konferencija Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koje je u ponedjeljak održano u sjedištu Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu.

"Aktualni trend iseljavanja povećao je broj Hrvata u inozemstvu čiji broj, međutim, nije lako utvrditi. Kroz povijest je bilo više valova iseljavanja te je pitanje koliko se njih sada osjeća Hrvatima. No zamjetan je novi val buđenja zanimanja za svoje korijene i baštinu kod potomaka tih iseljenika, primjerice u Južnoj Americi. A time raste i broj onih koji se identificiraju s hrvatskim nacionalnim bićem", rekao je vlč. Markić.

U najnovijem valu iseljavanja govori se o 250 tisuća do 300 tisuća Hrvata iseljenih iz Lijepe Naše i Bosne i Hercegovine. Kako bi im se osigurala pastoralna skrb, neophodna je i pomoć mjesnih Crkvi koje su pokazale potrebno razumijevanje. 

"Izvijestio sam oce biskupe da su na nekoliko mjesta u Njemačkoj, birokratskim rječnikom rečeno, otvorena dodatna 'radna mjesta' za naše svećenike, tako da možemo govoriti o razumijevanju mjesne Crkve, posebice u Njemačkoj", otkrio je dr. Markić. "Biskupi su iskazali interes, dobru volju i razumijevanje da i dalje sudjeluju u skrbi za naše iseljenike.  Naše 'snage' u inozemstvu nisu beznačajne, tu je ukupno 198 svećenika, među kojima je 136 redovnika i 62 dijecezanska svećenika, zatim sedmero trajnih đakona, 48 časnih sestara, 47 pastoralnih suradnika i suradnica laika te 50 tajnika koji rade u katoličkim župama i zajednicama."

Svi oni pridonose pastoralnoj skrbi za naše iseljenike i njihove potomke.

"Predstavnici mjesnih Crkvi u zemljama Europe, ali i diljem svijeta priznaju nam da u Hrvatskim katoličkim misijama pronalaze autentičnu i praktičnu vjeru, vjeru koja ima snagu dati čovjeku smisao za život", istaknuo je dr. Markić.

"Hrvati su obgrlili svijet, najviše ih je u Europi, ali jako ih je mnogo i na sjevernoameričkom kontinentu, gdje su relativno dobro organizirani i gdje imamo po 17 župa u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi. Kao Crkva propustili smo učiniti našu prisutnost jačom u Južnoj Americi, gdje imamo dokaza o hrvatskoj prisutnosti na mnogo mjesta", naglasio je naš sugovornik. "Prošli tjedan predstavljeno je troknjižje o Hrvatima u Brazilu, a mi već desetak godina nemamo svećenika koji bi bio zadužen za njih. Slično je s Čileom gdje nemamo svećenika. Imamo misiju u Buenos Airesu u Argentini i u Limi u Peruu, i to su jedina dva mjesta naše prisutnosti u Južnoj Americi."

Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu je nacionalni ured HBK i BK BiH za hrvatsku inozemnu pastvu koji koordinira djelovanje hrvatskih katoličkih župa, misija, zajednica i centara širom svijeta. One su raspoređene u deset regija: Austrija, Njemačka, Skandinavija, Slovenija, Švicarska, zapadna Europa, Kanada, Sjedinjene Američke Države, Južna Amerika (S Južnoafričkom Republikom) i Oceanija.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije