DIETHARD ZILS

Njemački dominikanac obožava Hrvatsku, ali i Hrvati njega: U Mainzu je proslavio 85. rođendan

Fra Ante Bilić, Diethard Zils , Stjepan Bonić i Frano Prcela
Fenix
13.10.2020.
u 12:21

Diethard Zils O.P., njemački dominikanac koji voli Hrvatsku i govori hrvatski jezik proslavio je u nedjelju svoj 85. rođendan. Proslava je održana u dvorani Crkve sv. Bonifacija u Mainzu.

Zbog korona mjera pozvani su samo najuži Zilsovi prijatelji među koji su bili i o.Frano Prcela, hrvatski dominikanac, teolog i znanstveni suradnik Instituta M.-Dominique Chenu u Berlinu, te fra Ante Bilić voditelj Hrvatske katoličke zajednice Stuttgart – Bad Cannstatt i nekadašnji voditelj HKZ Mainz.

Da nije situacija kakva jeste, odnosno da nema koronavirusa, Zils bi zasigurno pozvao mnoge Hrvate iz Mainza kako je to učinio i na proslavi svog 80. rođendana, a oni bi se odazvali u velikom broju jer taj njemački dominikanac uživa veliku naklonost Hrvata koji žive u Gutenbergovom gradu.

To i ne čudi, jer je Zils komunikativan, pristupačan, uvijek veseo i spreman na razgovor i to na hrvatskom jeziku. Naime, Diethard Zils vrlo dobro govori sedam jezika među kojima je i hrvatski, a za Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu ga vežu drage uspomene, što uvijek rado ističe.

Pritom ne krije kako mu je Slavonija posebno srcu draga, pa iako, kaže, voli Dalmaciju i otoke, voli reći kako je on “sin ravnice”. Prvi put je u Hrvatsku otišao 60-tih godina, navodi Fenix.

– U to je vrijeme bilo teško ići u Hrvatsku jer  me moji provincijali nisu puštali da odem u jednu komunističku zemlju kao što je bila tadašnja Jugoslavija. Kad sam prvi put bio, još nisam bio svećenik, a poslije sam puno puta odlazio s mladima – otkrio je prije nekoliko godina u razgovoru za Fenix Magazin njemački dominikanac Diethard Zils.

Izdao je i zbirku pjesama  “Pilger des Wortes” koju je posvetio Hrvatskoj.  Zbirka je izišla u vremenu povijesnog previranja u vrijeme rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Zils kaže kako je svim svojim srcem osjećao rat i bol koju je proživljavao hrvatski narod.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije