HRVOJE JUGOVIĆ:

'Nisam očekivao Večernjakovu nagradu. Velika mi je to čast i poticaj za dalje!'

Hrvoje Jugović
Foto: Snježana Herak
1/4
VL
Autor
Snježana Herak
04.03.2020.
u 13:29

S Večernjakovom domovnicom, mojom novom legitimacijom ili, kako mi kažemo, osobnom kartom, koju ću pridodati svojem životopisu, moje će projekte biti lakše prepoznati, kazao je Hrvoje

Među sretnim i ponosnim dobitnicima ovogodišnje Večernjakove domovnice u njemačkom Bad Homburgu bio je i poznati pijanist i komorni glazbenik iz Beča Hrvoje Jugović. Ovaj Zagrepčanin s bečkom adresom, čiji je sin Viktor (23) također krenuo očevim stopama i uspješni je dirigent i pijanist, svojom je impozantnom umjetnošću sviranja na povijesnom hammerklavieru, na kojem je svirao i Mozart, osvojio ne samo brojne glasove Večernjakovih čitatelja nego i srca stručnog žirija, izborivši se za prvo mjesto u kategoriji glazbe: najpopularniji glazbenik/glazbenica/pjevač/pjevačica, pridodavši svojim uspjesima još i titulu najpopularnijeg glazbenika hrvatskog iseljeništva 2020. godine.

A kada smo kod uspjeha i titula, svakako moramo spomenuti da Hrvoje, solist koji svira na povijesnim glazbalima i komorni glazbenik, nastupa na brojnim poznatim međunarodnim festivalima kao što su Haydnov Festival u austrijskom Eisenstadtu, Mozartfest u njemačkom Augsburgu, Settimana Mozartiana u Chietiju, na Varaždinskim baroknim večerima te na ljetnim festivalima u Dubrovniku, Splitu, Zagrebu. Ali i širom Europe te u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Dovoljan je to razlog da ga upitamo što za njega znači osvojena Večernjakova domovnica.

"Znači mi to veliku čast, zadovoljstvo i poticaj za daljnji rad. Zapravo, iznenađen sam ovom pobjedom u izuzetno jakoj konkurenciji. Nisam to očekivao s obzirom na to da je moja umjetnost sviranja na hammerklavieru odnosno povijesnim glazbalima nesvakidašnja stvar, posebna niša u pijanizmu o kojoj se relativno malo piše i znade. Zato hvala svima koji su za mene glasali, čitateljima i žiriju popularnog Večernjaka".

Foto: Snježana Herak

Na upit gdje će držati ovu najprestižniju nagradu iseljenih Hrvata, Hrvoje je odgovorio: "Imat će počasno mjesto u mojoj sobi, pokraj klavira u Beču, na policama s knjigama, tako da je mogu gledati svaki dan dok vježbam. Osvojio sam je u izuzetno jakoj konkurenciji i tim više će mi biti veliki poticaj koji će mi pomoći u realizaciji novih projekata. S Večernjakovom domovnicom, mojom novom legitimacijom ili, kako mi kažemo osobnom kartom, koju ću pridodati svojem životopisu, moje će projekte biti lakše prepoznati".

Ono što me se posebno dojmilo kod Hrvoja Jugovića jest njegova skromnost, strpljenje i to što se ne gura pošto-poto u prve redove i ne povlači ljude iz struke za rukave kako bi se o njemu čulo i pisalo. To je važna ljudska karakteristika, koju svakako treba spomenuti. Tim više što Hrvoje nastupa s mnogim međunarodno poznatim i priznatim imenima komorne glazbe, ali i na brojnim međunarodnim znanstvenim i ostalim skupovima prenoseći svoje desetljećima stjecano znanje i umijeće na mlade naraštaje.
A kada smo kod mladih naraštaja, svakako treba spomenuti i njegova sina Viktora, o kojem Hrvoje s ponosom govori kako je već uspješan mladi glazbenik koji živi i studira dirigiranje u Münchenu, a studij glasovira pohađa u Švicarskoj.

"Sam već vodi orkestar, naravno, uz klavir. To mu je cilj. Uspješan je, što nije ni čudo, ima to u krvi, a i od malih nogu bio je u kontaktu s glazbom, uz mene na koncertima ili kod kuće uz klavir dok sam vježbao", istaknuo je ponosno.

Kad smo ga upitali kakvi su mu planovi i što sada dalje, Hrvoje je rekao:

"U Austriji za mene fascinantnih hammerklaviera i povijesnih glazbala ima mnogo, a bečka je klasika – Mozart, Haydn, Beethoven, sveopće prisutna. Njome sam se i ja zarazio. Pun sam entuzijazma već 15 godina i ne samo da je sviram nego se njome bavim i znanstveno, tražeći po arhivima, literaturi i knjigama što se zapravo događa iza tih nota. U zadnje vrijeme sve više me zaokuplja raskrižje između klasične glazbe i njena dominantnog glazbenog idioma prisutnog u djelima Haydna, Mozarta i drugih klasika i kromatične glazbe s kraja 18. i početka 19. stoljeća, koja obiluje učestalim modulacijama. U sklopu toga najviše me zanima češki skladatelj Jan Ladislav Dusek, učitelj glazbe i koncertni pijanist iz toga doba, o čemu sam na simpoziju u Nizozemskoj održao predavanje te sudjelovao u Amsterdamu s dva koncerta na najvećem festivalu posvećenom sviranju na povijesnim glazbalima, a za što sam posebno dobio pohvale ravnatelja tog festivala koji je istaknuo da su bili jedni od najuspješnijih u konkurenciji od 40 koncerata“.

Foto: Snježana Herak

Zanimala nas je i egzotična priča o tome kako je završio u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. 

"Upravo zbog mog uspjeha u Austriji 2006. godine prigodom otvaranja izložbe posvećene Mozartu u bečkoj Albertini i mog nastupa u bečkom Hofburgu u prisutnosti tadašnjeg austrijskog predsjednika, a gdje sam svirao na fortepijanu Dubrovačkog muzeja, vrlo rijetkom i vrijednom povijesnom glazbalu iz radionice poznatog graditelja orgulja i glasovira Gabriela Antona Webera. Zahvaljujući mojem zalaganju i podršci Ministarstva kulture RH te Vedrani Đukić Bender, tadašnjoj voditeljici Dubrovačkih muzeja i kustosici te sponzorima, taj je fortepijano uspješno restauriran u Oberndorfu pokraj Salzburga. To je dobilo veliku medijsku pozornost, koja je došla i do Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji su meni, cijelom ansamblu, gudačkom kvartetu i posebno čuvanom i vrijednom hammerklavieru organizirali avionski let do Dubaija, gdje smo održali niz koncerata, na moje iznenađenje, u prepunim dvoranama", ispričao je  ovogodišnji najpopularniji glazbenik u hrvatskom iseljeništvu.

Pijanist Hrvoje Jugović živi i radi u Beču. Rođen je u Zagrebu, gdje je diplomirao na Muzičkoj akademiji u razredu Jurice Muraija. U Beču je također diplomirao glasovir u razredu Noela Florea. Nakon što se odlučio posvetiti starim klavirima, nastavio je studij hammerlaviera kod Malcolma Bilona (majstorski tečajevi na sveučilištu Cornell u SAD-u i Belgiji). Svirao je i sa slovačkim komornim orkestrom Capella Istropolitana te s Hrvatskim komornim orkestrom. Na nosačima zvuka zabilježio je djela Felixa i Fanny Mendelssohn, W. A. Mozarta te I. Pleyela. MuicWeb International proglasio je u Londonu njegov CD s Mendelssohnovim klavirskim trijima izdanjem mjeseca.

Prema svemu navedenom, očito je Večernjakova domovnica došla u prave ruke!  
    

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije