Godina hrvatske kulture 2019.

Nezaboravna atmosfera među našim ljudima u Darmstadtu

Foto: Mario Kolmanić
1/12
12.02.2019.
u 10:20

Vrlo dobar početak "Godine hrvatske kulture u Darmstadtu" zaokružen je predstavljanjem knjige o pedesetoj obljetnici misije u Darmstadtu

Duhovnom obnovom pod vodstvom P. Marka Glogovića i uz glazbenu pratnju sastava "Emanuel" te otvaranjem izložbe "Umjetnost u drvu i kamenu" autora fra Nediljka Brečića i Duje Jurkovića, u Darmstadtu je otvorena "Godina hrvatske kulture 2019.".

Priredba koja se održava u povodu 50. obljetnice postojanja Hrvatske katoličke misije Darmstadt tijekom prva tri dana duhovnih i kulturnih aktivnosti u crkvi sv. Fidelisa i susjednoj župnoj dvorani okupila je više od tisuću članova misije i gostiju iz cijele srednjonjemačke regije, ali i mnogih udaljenijih gradova. 

Sadržajni seminar P. Marka Glogovića, inače provincijala pavlinskog reda u Hrvatskoj, i sjajna duhovna glazba "Emanuela" poslužili su kao istinsko nadahnuće mnogima. P. Marko Glogović svoj je rad posvetio borbi za nerođene i za život, što je istaknuo. Naglasio je da Isus svakoga poziva i da ljubi svakog čovjeka bez obzira na njegove postupke. 

Nadahnuće redovnika iz Zagreba i dirljive interpretacije Domagoja Pavina, Franciske Perković i ostalih emanuelovaca stvorili su nezaboravnu atmosferu koja će se dugo pamtiti u Darmstadtu. Duhovni dio programa zaključen je euharistijskim slavljem koje je predvodio P. Marko Glogović u koncelebraciji s fra Nediljkom Brečićem i njemačkim župnikom Johannesom Gansom. Folklorna skupina "Biseri" u narodnim nošnjama uveličala je i posebno ukrasila misno slavlje.

Program "Godine hrvatske kulture" nastavljen je otvaranjem izložbe radova fra Nediljka Brečića i Duje Jurkovića. Voditelj Hrvatske katoličke misije Darmstadt pokazao je da je njegov hobi rezbarstva prerastao u vrhunsku umjetnost te su križevi i vjerski motivirane figure u isto vrijeme iznenadile i oduševile mnoge posjetitelje vernisaža. Kameni radovi Duje Jurkovića posvećeni temi "Čovjek" potvrdili su talent i znanje već poznatog umjetnika i dugogodišnjeg prosvjetnog djelatnika, čiji radovi krase i javne ustanove u gradu Darmstadtu.

Vrlo dobar početak "Godine hrvatske kulture u Darmstadtu" zaokružen je predstavljanjem knjige o pedesetoj obljetnici misije u Darmstadtu. Ta vrijedna publikacija, među ostalim, sadrži kronološki presjek povijesti misije, napisana je na njemačkom i hrvatskom jeziku, a o njoj su u kratkim crtama govorili urednici Edi Zelić, fra Nediljko Brečić i dr. Dinko Aračić.

Bogati kulturno-umjetnički program u Darmstadtu nastavlja se u svibnju predavanjem veleposlanika Republike Hrvatske u Njemačkoj dr. Gordana Grlića-Radmana i predstavljanjem Rijeke kao Europske prijestolnice kulture 2020.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije