Zagreb

Naslijeđe vojvođanskih Hrvata predstavljeno na dvije internetske platforme

Marin Knezović
19.12.2019.
u 04:32

Znameniti.hr je suradnički kulturni portal posvećen istaknutima osobama iz kulture, umjetnosti, znanosti i sl.

U srijedu, 17. prosinca u prostorima knjižnice „Bogdan Ogrizović“ u Zagrebu predstavljeni su projekti digitalizacije hrvatske kulturne baštine u Vojvodini. Digitalizacijske projekte predstavili su Katarina Čeliković i Josip Bako iz Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i Vlatka Lemić, predsjednica ICARUS-a za Hrvatsku.

Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata već nekoliko godina digitalizira građu za baštinu Hrvata u Vojvodini. Ono što je novo u tim nastojanjima je povezivanje s digitalizacijskim projektima u Republici Hrvatskoj. Tako je naslijeđe vojvođanskih Hrvata predstavljeno na dvije internetske platforme – znameniti.hr i  i Topoteka.

Znameniti.hr je suradnički kulturni portal posvećen istaknutima osobama iz kulture, umjetnosti, znanosti i sl. Na portalu je moguće naći, uz biografske podatke, i digitalizirana djela predstavljenih osoba. Od nedavno svoje mjesto na portalu imaju i znameniti Hrvati s područja današnje Vojvodine.

Druga internetska platforma na kojoj su dostupni materijali vezani za baštinu Hrvata u Vojvodini je Topoteka, mrežna platforma u prvom redu posvećena čuvanju lokalne povijesti i kulturne baštine. Topoteka na jednostavni način omogućava institucijama i pojedincima pohranjivanje i predstavljanje digitaliziranih sadržaja vezanih za sredine u kojima žive i djeluju. Odnedavno svoje mjesto na Topoteci imaju i vojvođanski Hrvati.

Sadržajima vezanima za Hrvate u Srbiji odskora možete pristupiti na ovoj poveznici...  


Marin Knezović

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije