Poezija za srce i dušu

'Napisao sam 30-ak knjiga, ali kao da cijeli život radim jednu jedinu'

Foto: Snježana Herek
1/5
02.05.2018.
u 09:52

Niz izabranih pjesama Kišević je odrecitirao na uistinu poseban način. Recitirao je i sonetni vijenac posvećen Nikoli Tesli

Malo tko može iznenaditi publiku onako kako to svojim pjesmama i genijalnim interpretacijama zna Enes Kišević, jedan od najprepoznatljivijih i najpopularnijih hrvatskih pjesnika i glumaca. Potvrda tome je i njegov odličan poetski recital održan u prepunoj dvorani Hrvatskog centra u Beču, uz burno odobravanje publike koja je uvijek iznova tražila pjesmu više ili barem stih.

Već na početku bilo je jasno kako je riječ o recitalu za pamćenje. Ovaj veliki, ali izuzetno jednostavan i skroman pjesnik poveo je Bečane u nezaboravnu pjesničku šetnju, ponudivši im i poeziju velikana svjetske poetske riječi. Šetnja je pokazala kako su Bečani željni Kiševićeve poezije za srce i dušu, nabijene emocijama te posvećene ljudima i svijetu oko nas.

Niz tih izabranih pjesama Kišević je odrecitirao na jedinstven način. Recitirao je i sonetni vijenac posvećen Nikoli Tesli, istaknuvši kako je ovaj svjetski genij i izumitelj znao djela mnogih klasika napamet, među njima i cijelog Goetheova Fausta.

"Dva genija, Goethe i Tesla najljepši su dodir znanosti, umjetnosti i poezije", rekao je Kišević dodavši kako je Tesla ljudima donio novo sunce. Ukazao je i na misao da "ništa ne počinje od nas" i kako su "svi naraštaji prije nas ulagali u nas".

"Ništa ljepše ni ništa teže nema od riječi", ustvrdio je istaknuvši kako bi riječ u sebi trebala "donositi pozitivnu energiju i oplođivati naš um".

"Širenje te pozitivne energije po svijetu jedina je dužnost pjesnika i pisca", potvrdio je Kišević, naglasivši: "Napisao sam 30-ak knjiga, ali kao da cijeli život radim jednu jedinu. Nikada ne mogu staviti točku i to je zapravo velika istina o mom pisanju".

Naš sugovornik slikovito nam je predstavio sebe sljedećim stihovima: "Kad gledam svoj život, ja kao da ne postojim. Moj život su knjige koje sam pročitao, to su ljudi koje sam sretao, to su žene koje sam volio, to su gradovi koje sam posjetio".

Najveća su mu nadahnuća, tvrdi, pravi ljudi. Oni jednostavni koji manje govore nego što znaju: "A gdje god ih dotaknete, znaju mnoge, važne stvari".

Organizatori njegova gostovanja u austrijskom glavnom gradu bili su: Udruženje za kulturu "Riječ– boja – ton" iz Beča, na čelu s predsjednicom Jadrankom Klabučar-Gros koja je uvodno pozdravila gosta i publiku zahvalivši se suorganizatorima na suradnji – Hrvatskom centru u Beču i Hrvatskoj zajednici umjetnika u Austriji.

Uime domaćina goste je pozdravila glavna tajnica Hrvatskog centra Gabrijela Novak-Karall. Glazbeni okvir pjesničkom recitalu dali su impozantnim izvedbama kantautor, gitarist i vođa Dubrovačkih kavaljera iz Beča Josip Čenić te Krunoslav Ringsmuth i Mijo Bijukić na gitari i mandolini.

Nakon Beča Kišević će na Festival glumca u Vinkovcima.

Enes Kišević rođen je u Bosanskoj Krupi 1947. godine. Diplomirao je glumu na zagrebačkoj akademiji u klasi prof. Tomislava Durbešića. Više od dva desetljeća glumio je na Dubrovačkim ljetnim igrama i u drugim kazalištima. Napisao je oko 30-ak knjiga poezije. Uvršten je i u brojne antologije. Preveden je na 20-ak jezika. Piše i drame za djecu. Njegove ljubavne pjesme već desetljećima uživaju golemu popularnost u cijeloj regiji. Živi i stvara u Zagrebu. Dobitnik je važnih književnih nagrada. Među ostalima, dobio je 2015. godine međunarodnu pjesničku nagradu Branko Radičević. Član je Društva hrvatskih književnika i Hrvatskog društva dramskih umjetnika.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije