Beč

Mladi Hrvati iz Vojvodine posjetili Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Austriji

Foto: Snježana Herek
1/4
11.10.2019.
u 10:17

Na suradnju s vojvođanskim Hrvatima kratko se osvrnuo i predsjednik Kulturnog i sportskog društva "Zagreb" u Beču Blaško Papić koji je također pomogao oko boravka vojvođanske učeničke ekskurzije HNV-a u Beču

Učenici hrvatskih razreda iz Subotice, njih 38-ero, u organizaciji Hrvatskog nacionalnog vijeća – najvišeg zastupničkog tijela Hrvata u Republici Srbiji, posjetili su na putu za Budimpeštu, i Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Beču, gdje ih je primila hrvatska veleposlanica u Austriji dr. Vesna Cvjetković.

Srdačan susret, osim uvodnih govora, obilježilo je i fotografiranje za uspomenu te pjesma skupine.

"Veseli me da je ojačana komunikacija, suradnja i podrška vojvođanskim Hrvatima od strane hrvatske Vlade i njezinog Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a kao što sam čula i pročitala, intenzivirana je suradnja s pojedinim regionalnim i lokalnim vlastima u Hrvatskoj", rekla je veleposlanica dr. Cvjetković, uvodno pozdravivši mlade goste i njihove nastavnike iz Subotice. 

Potom ih je upoznala s povijesnim zdanjem u kojem se nalazi hrvatsko veleposlanstvo, napomenuvši kako je u njemu neko vrijeme živio i stvarao Otto Wagner - najznačajniji austrijski arhitekt na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, a čiju su 100. obljetnicu smrti lani obilježili i Hrvati izložbom "Otto Wagner i hrvatska arhitektura".

Dr. Cvjetković je istaknula kako u Austriji živi između 100 i 120 tisuća Hrvata, najvećim dijelom iz Bosne i Hercegovine odnosno Posavlja te kako je suradnja s njima i svim ostalim Hrvatima i njihovim udrugama u Austriji, uključujući gradišćanske Hrvate, "jako dobra".

Uime učenika i gostiju na srdačnom prijemu veleposlanici se zahvalila predsjednica Odbora za obrazovanje Hrvatskog nacionalnog vijeća iz Subotice i članica Izvršnog odbora, diplomirana pedagoginja Margareta Uršal. 

"Ova nam posjeta hrvatskom veleposlanstvu mnogo znači jer ne samo da se osjećamo dobro prihvaćenima u jednom važnom predstavništvu naše matične zemlje u Austriji, nego smo imali i priliku u Beču, te mađarskom Koljnofu susresti se s Hrvatima", istaknula je Uršal, napomenuvši da Hrvatsko nacionalno vijeće u Subotici skrbi za četiri područja: obrazovanje, kulturu, informiranje i službenu upotrebu jezika i pisma. 

Uršal je istaknula kako je Hrvatsko nacionalno vijeće najviše zastupničko tijelo Hrvata u Srbiji, izabrano zbog ostvarivanja prava hrvatske zajednice na manjinsku samoupravu. Napomenula je kako se situacija polako pregovorima mijenja "nabolje" zahvaljujući predsjednici HNV-a Jasni Vojnić i njezinom timu te Tomislavu Žigmanovu, predsjedniku Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i zastupniku u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Zahvalila je na suradnji i pomoći Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske, ali i petorici hrvatskih župana i 13-orici zamjenika župana koji su, tijekom svoga posjeta Vojvodini hrvatskoj manjini u Republici Srbiji, obećali potporu, važnu za opstanak Hrvata i očuvanje njihova identiteta u toj zemlji, ustvrdivši kako je ona "sve sustavnija". Riječ je o financijskoj i kadrovskoj potpori, udžbenicima te sredstvima za prijevoz učenika koji pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku.

"Obrazovanjem na hrvatskom jeziku obuhvaćeno je oko tisuću djece i mladih raznih uzrasta", napomenula je pedagoginja Margareta Uršal, dodavši kako učenici HNV-a iz Beča odlaze u posjet Hrvatskom školskom centru u Budimpešti.

Na suradnju s vojvođanskim Hrvatima kratko se osvrnuo i predsjednik Kulturnog i sportskog društva "Zagreb" u Beču Blaško Papić koji je također pomogao oko boravka vojvođanske učeničke ekskurzije HNV-a u Beču. 

Posebno treba istaknuti i veliku gestu bivšeg dugogodišnjeg čelnika Austrijsko-hrvatske zajednica za kulturu i šport iz Beča Miroslava Piplice koji je 40-ak gostiju iz Vojvodine počastio ručkom te članice navedene Zajednice Jadranke Vincek koja im je pokazivala povijesno-kulturne znamenitosti austrijskog glavnog grada.    

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije