POSJET UPMC-U

Ministar Gordan Grlić-Radman posjetio Pittsburgh i Chicago

Foto: Franjo Bertović
1/2
27.09.2021.
u 17:44

Nakon održane Opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku, ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić-Radman posjetio je Pittsburgh.

Delegacija ministarstva vanjskih i europskih poslova RH na čelu s ministrom Radmanom posjetila je UPMC (University of Pittsburgh Medical Center). Centar je usko vezan s sveučilištem (Pittsburgh University) i jedan je od najvećih zdravstvenih osiguravajući društava u Pittsburghu i Pennsylvaniji te brine o liječenju oboljelih sa svojih 40 bolnica, s 700 doktora i raznih klinika a zapošljava više od 92 tisuće osoba. U uskoj suradnji s univerzitetom, zdravstvenim ustanovama i drugim naučnicima u svijetu pruža stručne inovacije a dječja bolnica (Children's Hospital of Pittsburgh) smatra se jednom od najboljih u Americi.

Gosti iz Hrvatske razgledali su s domaćinima UPMC Hillman Cancer Center i UPMC Rooney Sports Complex te se zadržali u razgovoru.

Poslije toga, ministar Gordan Grlić-Radman i gosti iz Hrvatske posjetili su glavni ured Hrvatske bratske zajednice u Americi. S velikim zadovoljstvom i ponosom dočekani su i pozdravljeni na ulazu u prostorije, po Izvršnim odbornicima Zajednice: nacionalnim predsjednikom Edward W. Pazom, nacionalnim potpredsjednikom Franjo Bertovićem i nacionalnom tajnicom/blagajnicom Bernadette Luketich-Sikaras. U prostoriji za sjednice dočekani su od ostalih nacionalnih odbornika i to: Robert Luketića, Catherine Obenour, Robert Keber i Donald C. Langenfeld.

Ministar Radman i nacionalni predsjednik Pazo razmjenili su poklone u znak sijećanja na ovaj susret i posjetu središnjici Zajednice te sa svojim govorima pozdravili okupljene. Pošto je ovo bio drugi posjet ministra vanjskih i europskih poslova RH Gordan Grlić-Radmana, koji je tijekom 125. obljetnice HBZ-a bio prisutan i razgledao ured s Hrvatskim kulturnim muzejom „Bernard M. Luketich“, samo dio delegacije je obišao prostorije te se vratio nakon razgledavanja s puno komplimenata i divljenja.

Na zajedničkom ručku, u obližnjem restoranu Wooden Nickel, dotaknuta su pitanja gospodarskog stanja, rada i aktivnosti Zajednice koja stoji na braniku čuvanja hrvatske kulturne baštine, tradicijskih običaja i identiteta u Americi, i svijetu već više od 127. godina. U svezi toga razgovaralo se je i uradcima Ivana Meštrovića u Chicagu što je bio nastavak i razlog putovanje posjete ministra Radmana i njegovih suradnika tom gradu i hrvatskoj zajednici tamo.

Za vrijeme pisanja ovog teksta stigla je vesela vijest iz Chicaga, prema izvješću drugih medija, da će spomenici Indijancima u Chicagu ipak ostati netaknuti, na istom mjestu i svjedočiti 'dar gradu' u kojem je neko vrijeme radio i živio veliki kipar i umjetnik Ivan Meštrović. Prema tome, vizija i posjeta ministra Radmana te susret s vodstvom Chicaga je urodila s plodom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije