kulturna nagrada hrvatskog centra

“Mini Metron” za 2021. uručen Adrijani Markon Jurčić i njenom “Obzoru”

Foto: Snježana Herek
1/7
30.06.2022.
u 11:41

Nagradu “Mini-Metron” dobitnici su zajednički uručili predstavnici Hrvatskog centra u Beču, glavna tajnica Gabriela Novak Karall i kurator Petar Tyran, uz srdačne čestitke.

Potvrda da su entuzijazam i profesionalnost nužni i da se isplate u radu s djecom i mladima bila je vidljiva i u srijedu navečer na uručenju Kulturne nagrade Hrvatskog centra “Mini-Metron” za 2021. godinu u Beču, zagrebačkoj profesorici hrvatskog jezika i komparativne književnosti s bečkom adresom i voditeljici udruge “Obzor” za kreativan razvoj djece i mladih Adrijani Markon Jurčić. Nagrada joj je dodijeljena za njen doprinos čuvanju i širenju hrvatskog jezika, kulture i identiteta u radu s mladim naraštajima u Beču i Gradišću.

Svečanosti je bila nazočna i opunomoćena ministrica u Veleposlanstvu RH u Beču Sanja Javor.

Foto: Snježana Herek

Da je nagrada došla u prave ruke moglo se je iščitati ne samo iz govora profesorice hrvatskog jezika i etnologinje Jelene Tyran, koja je predsjedala sedmočlanim žirijem koji je Adrijani Markon Jučić dodijelio nagradu i laudatorice Katarine Dorkin Križ iz hrvatskog Veleposlanstva u Beču, nego iz nasmijanih i veselih lica na svečanosti okupljenih roditelja i djece. Oni su zajedno dobitnici nagrade uživo zahvaliti za sve što je dosad učinila i čini kako bi mladi zavoljeli hrvatski jezik i razvila im osjećaj pripadnosti njihovom materinskom jeziku u višejezičnom austrijskom prostoru, što sigurno nije lagano. Ali uz pomoć gradišćanskih Hrvata iz Hrvatskog centra u Beču, idejnoj začetnici “Obzora” i realizatorici tog zahtjevnog projekta to je “pošlo za rukom”. 

O tim zahtjevnim počecima i stručnim jezičnim radionicama i tečajevima, kao i o razlozima zašto je baš Markon Jurčić nagrađena “Mini-Metronom” govorila je Jelena Tyran, koja je kao voditeljica kroz svečani program, putem video snimke predstavila i prava mala remek djela koja su djeca napravila u filmskim, likovnim i ostalim Obzorovim radionicama, koje se održavaju tijekom godine, ali i ljeta u Hrvatskom centru u Beču.

“Dobitnica Mini-Metrona Markon Jurčić, koja je 2014. godine s obitelji preselila iz Zagreba u Beč, svojim je kreativnim pristupima jeziku dala novi input u radu s djecom, a time se djeca sve više osvješćuju vrijednostima hrvatskog jezika i uče se kreativno razmišljati, izražavati i djelovati na svom materinskom jeziku, što je žiri posebno nagradio”, istaknula je Tyran.

Laudatorica Dorkin Križ uputila je pregršt pohvala dobitnici nagrade ustvrdivši kako je s njom “prekrasno surađivati jer je jednostavna i ugodna i vrlo kreativnih ideja”. Ili kako je u nastavku ustvrdila odlikuje se “lakoćom komuniciranja, modernošću i urbanošću”. I to od samih početaka odnosno 2018. godina kada je osnovala udrugu “Obzor”. Laudatorica je također istaknula uspješnu suradnju na relaciji Markon Jurčić i Veleposlanstvo RH u Beču po pitanju hrvatskog jezika u Austriji.

“Jednu takvu radionicu u vidu - Jezičnog stola - Adrijana je priredila u suradnji s hrvatskim Veleposlanstvom i u Europskom domu u Beču, u okviru organizacije Mreže europskih kulturnih instituta EUNIC”, napomenula je Dorkin Križ dodavši:
“Bez ustezanja možemo reći kako Adrijana svojim predanim radom s djecom i mladima te velikim angažmanom na svim područjima poticanja hrvatskog jezika i kulture u Austriji, kao i svojim izuzetnim ljudskim osobinama značajno obogaćuje zajednicu i društvo u cijelosti”.

Nagradu “Mini-Metron” dobitnici su zajednički uručili predstavnici Hrvatskog centra u Beču, glavna tajnica Gabriela Novak Karall i kurator Petar Tyran, uz srdačne čestitke.

“Sam ju je Bog poslao k nama. Adrijana je bila upravo to što smo trebali. Puna kreativnosti i prijedloga rješenja za naše ideje na području očuvanja i razvoja hrvatskog jezika. Bolje se nismo mogli naći”, istaknula je, vidno zadovoljna Gabriela Novak Karall.
Potom je uslijedila zahvala dobitnice nagrade Markon Jurčić Hrvatskom centru i sedmeročlanom žiriju koji joj je dodijelio Mini Metron za 2021. godinu.

O ovome sanja svaki profesor hrvatskog jezika. Jezik je komplicirana stvar i zato sam se uvijek trudila da se djeca u radionicama  osjećaju kao kod kuće. Da zavole hrvatski jezik i da razviju osjećaj pripadnosti svom materinskom jeziku. Jezik je dio našeg identiteta i stoga vam hvala dragi roditelji da ste svoju djecu povjerili upravo nama”, rekla je Markon Jurčić. 

Foto: Snježana Herek

“Ovo mi nagrada, iako je simbolična, jako mi mnogo znači, jer profesori hrvatskog jezika koji rade izvan domovine i nisu uključeni u neku od institucija, uglavnom su prepušteni sami sebi. Zato velika, velika hvala gradišćanskim Hrvatima i Hrvatskom centru u Beču koji su me odmah prihvatili i pružili mi šansu za realizaciju zajedničkih projekata. Od njih sam više naučila nego svih godina u Zagrebu ”, napomenula je dobitnica nagrade.

“Veliko hvala i Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske koji nas već četiri godine financijski pomaže u realizaciji naših jezičnih projekata i tako omogućuje vezu s Domovinom kroz gostovanja hrvatskih umjetnika na dječjim priredbama u Beču, te hrvatskom Veleposlanstvu u Beču na suradnji”, istaknula je Adrijana Markon Jurčić. 

Svečanost dodjele nagrade Mini-Metron i prethodno proslavu završetka tečajeva i radionica hrvatskog jezika i kulture u sklopu udruge “Obzor”, svojim su impozantnim glazbenim prilozima uveličali sjajni i već u austrijske i gradišćanske glazbene vode etablirani glazbenici Filip Tyran i Marco Blascetta. Zanimljive nove glazbene zvuke i smjerove predstavio je glazbeni duo “Nikva” u sastavu Svebor Mihael Jelić na violini i looperu i Juraj Valentić na gitari i drum mašini.

Foto: Snježana Herek

Nagrada za sve navedene glazbenike bio je buran i dugotrajan aplauz publike i učestali povici “bravo”.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije