Hrvat iz New Yorka

Mile Rupčić izdao novi album - Povijest bolesti

Mile Rupčić
28.08.2020.
u 12:24

Novoizdani album dodatak je već izdanim CD-ima ovog glumca, pjevača, tekstopisca, autora, prevoditelja i poduzetnika.

Mile Rupčić izdao je novi album pod naslovom „Povijest bolesti“. Doista nešto nesvakidašnje što će vas nasmijati, usmjeriti vaša razmišljanja na svakodnevnicu i upozoriti na neke stvari koje Mile vidi s „druge strane riječnog toka“ te vam to prenosi kroz pjesmu i glazbu.

Novoizdani album dodatak je već izdanim CD-ima ovog glumca, pjevača, tekstopisca, autora, prevoditelja s engleskog jezika i poduzetnika. Mile Rupčić satkao je svoju životnu priču u Hrvatskoj i Americi. U Ameriku je doputovao svom djedu u posjetu, u Chicago, a ostao na desetke godina. Neumoran je i svestran u svom radu što rezultati nedvojbeno pokazuju.

Rodio se u Ričicama u Lici, nedaleko od zadarskog zaleđa što je utjecalo na energiju i snagu ovog svestranog čovjeka, koju je crpio s velebitskog gorja i dalmatinskog kamenjara. Ali tu je i izvanredan talent koji je prepoznao u sebi i kroz školovanje i glumište usavršavao. Uz završenu srednju tehničku školu, a potom i ispit o ugostiteljstvu, završio je i diplomirao na Akademiji za kazalište i filmsku umjetnost u Zagrebu. U prvom desetljeću glumio je u nekoliko zagrebačkih kazališta (Komedija, Gavella, ITD te u neovisnim kazališnim grupama i kao samostalni umjetnik.

Filmsku industriju obogatio je s ovim filmovima: Poslijepodne jednog fazana, Kužiš stari moj, Uzička republika, Hitler iz našeg sokaka i Hajdučka vremena. Ali i s TV serijama i filmovima: Pričamo priču, Mačak pod šljemom, Nikola Tesla, Harmonika, Ivan Goran Kovačić i još nekima. Nastupao je i na Dubrovačkim ljetnim igrama i za Muzičku omladinu. Svoj repertoar proširuje s recitalima poezije Jesenjina, Krleže, Krkleca, Lorke i narodnih erotskih pjesama.

S kazalištem Gavella nastupao je u Poljskoj, Istočnoj Njemačkoj, Francuskoj, SAD, te s mjuziklom Gubec Beg Kazalištem u Milanu i Rimu. Ali nije zaboravio ni Australiju. Tu zemlju i kontinent posjećuje s Teatrom KPGT Oslobođenje Skopja i pobjeđuje na tamošnjem međunarodnom kazališnom festivalu.

Na pločama i CD albumima ostavlja trag pisca lirike i vokalista. Prvi nastup i pobjedu bilježi 1972. sa šansonom Kako sam volio Liču, na Zagrebačkom festivalu. I ako kroz njegove pjesme većinski se čuje čvrst glas Ličana, on pjeva i s melosom Slavonca, Zagorca i melosom iz drugih kulturnih areala. Mile svoju rodnu Liku nosi u srcu, duši i pjesmi te je ljubomorno čuva od zaborava. I uvijek joj se rado vraća na svojim čestim putovanjima u domovinu Hrvatsku. Surađivao je i izdao mnoge glazbene zapise (ploče) u diskografskim kućama u Zagrebu i Americi. Evo nekoliko naslova njegovih albuma: Povratnički CD, Rasuti teret, Grupni portret, Lika te najnoviji Povijest bolesti.

Od 2000. do 2004. boravio je u bazi „Orao“ kod Tuzle kao prevoditelj za američke vojne generale. Tu je u slobodno vrijeme napisao scenarij za film American Interpreter za kojeg je primio, na međunarodnom natjecanju, nagradu Hartley-Merrill National Screenwriting Competition u Hollywoodu. U vremenu provedenom u Bosni i Hercegovini vodio je dnevnik od kojeg je napisao knjigu Bosnian Diary.

Mile je doista ispisao lijepu i dojmljivu domovinsku i iseljeničku priču. Ponos je vidjeti i svjedočiti o ljudima koji ostavljaju tragove svog kulturnog stvaralaštva, ma gdje god bili. Kulturu svog hrvatskog naroda gaje, obogaćuju i prenose na svoje prijatelje diljem svijeta. Mile Rupčić jedan je od tih!

Danas živi sa suprugom Lindom u obiteljskoj kući uz rijeku Hudson, 90-ak milja sjeverno od grada New Yorka. Domovinu Hrvatsku, Zagreb i Liku često posjećuje iako je u mirovini od 2017. Nisam siguran, poslije sveg ovog, da Mile miruje!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije