Beč

Metron uručen Viliju Rešeratiću i Basbaritenorima

Foto: Snježana Herek
1/5
14.04.2019.
u 11:28

Nagrade je dobitnicima uručio predsjednik Hrvatskog centra Tibor Jugović i sam dirnut do suza ne samo naporima koje nagrađeni putem glazbe ulažu u promociju i očuvanje gradišćanskohrvatskog jezika i kulture, nego i brojnom publikom koja je napunila Hrvatski centar kao kutiju šibica

Na jedinstvenoj svečanosti u Hrvatskom centru u Beču, u četvrtak navečer gradišćanskom Hrvatu iz Stinjaka Viliju Rešeratiću, poznatom austrijskom glazbeniku, kabaretistu i borcu za ljudska prava te muškom vokalnom sastavu "Basbaritenori" iz Beča koji s Rešetarićem surađuju već više od deset godina, uručena je Kulturna nagrada HC-a "Metron" za 2018. godinu.

Kako je uvodno rekla tajnica centra Gabrijela Novak Karall, ove godine prvi put od 2008., otkako postoji nagrada, Ocjenjivački sud odlučio je dodijeliti dva "Metrona".

Izuzetno dojmljiv i duhovit laudacijo nagrađenom 70-godišnjem Rešetariću održala je njegova sumještanka, znanstvena suradnica mr. Marijana Grandits. Govoreći o Rešetarićevom životnom putu i dosadašnjim 30-godišnjim postignućima, naglasila je da ga je žiri nagradio za životno djelo i zalaganje za očuvanje materinskog hrvatskog jezika i kulture u višejezičnom austrijskom prostoru, te općenito za solidarnost, toleranciju i integraciju ljudi s društvenih margina. 

Dodala je kako je Rešetarić utemeljio Bečki dom za integraciju, a vezano uz to i "Bečki bal izbjeglica", koji se još uvijek održava u Vijećnici Grada Beča, te da je suosnivač nekih drugih integracijskih i humanitarnih kuća.

"Basbaritenorima" laudaciju je održala prof. dr. Ursula Hemetek, voditeljica Instituta za istraživanje narodne glazbe i etno muzikologiju Bečkog sveučilišta, pobrojavši razloge zašto je sedmeročlani žiri jednoglasno donio odluku o nagrađivanju ovog nadasve jedinstvenog i visokoprofesionalnog muškog pjevačkog kvarteta. To su, kako je istaknula, njihova individualna kreativnost, performans, vokalne mogućnosti, izbor repertoara i glazbena obrazovanost. Naravno i njihov glazbenici prvijenac, nosač zvuka "Hometown records", kojim, kako je ustvrdila, "staro prezentiraju u novom ruhu".

Nagrade je dobitnicima uručio predsjednik Hrvatskog centra Tibor Jugović i sam dirnut do suza ne samo naporima koje nagrađeni putem glazbe ulažu u promociju i očuvanje gradišćanskohrvatskog jezika i kulture, nego i brojnom publikom koja je napunila Hrvatski centar kao kutiju šibica. Ono što je bilo nesvakidašnje i posebno lijepo je glazbena zahvala nagrađenih, u kojoj su uz burno odobravanje prisutnih izveli splet svojih najpopularnijih pjesama. 

Svečanost, koja je bila fantastičan spoj glazbenog i ostalog razumijevanja starog i novog naraštaja glazbenika, svojim je nastupom uveličao i austrijski glazbenik te genijalni pisac tekstova u bečkom dijalektu Ernst Molden.
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije