Likovno-glazbena večer

MataCROata već drugi put dojedrio u Beč

MataCROata
Foto: Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Republici Austriji
1/2
19.10.2017.
u 09:07

Središnja tema bila su dva simbola hrvatskog identiteta. Riječ je o jedrima u kamenu, malog i velikog formata, koja su kroz zanimljive umjetničke ispovijesti autora izložbe, ispričane uz simboliku jedra, povezane s nizom motiva iz stvarnog života

Nakon što je u ožujku ove godine prikazana impresivna bečka izložbe skulptura "Jedra u kamenu", izrađenih od bračkog kamena sivca, mladi hrvatski akademski kipar Mate Turić, poznatiji pod umjetničkim imenom Mata CROata, ovih je dana drugi put dojedrio u Beč. "Jedra s prorezom" tako su predstavljena u veleposlanstvu Republike Hrvatske u Austriji.

Središnja tema bila su dva simbola hrvatskog identiteta. Riječ je o jedrima u kamenu, malog i velikog formata, koja su kroz zanimljive umjetničke ispovijesti autora izložbe, ispričane uz simboliku jedra, povezane s nizom motiva iz stvarnog života.

MateCROata jedan je od malobrojnih umjetnika u svijetu čije su skulpture u kamenu prepoznatljive po njegovim prorezima.

"Zahvaljujući tim prorezima, svjetlost je napravila igru sjena i stvorila novi pogled na dosadašnje stvaralaštvo", rekao je autor izložbe.

Naglasio je i kako su jedra postala njegov zaštitni znak. U svakom slučaju i posjetitelji bečke izložbe suglasni su da su djela Mate Turića, rođenog 1987. godine u Zagrebu, inače dobitnika nagrade "Artists on Globe" 2005. za najboljeg mladog hrvatskog umjetnika, jedinstvena i prepoznatljiva po njegovu proreznom rukopisu. 

Školu za klesarskog tehničara završio je u Pučištima na otoku Braču, a Likovnu akademiju u Širokom Brijegu. S nepunih 30 godina bio je rekorder po broju ostvarenih samostalnih likovnih izložbi, pa je i to potvrda da mu se smiješi uspješna umjetnička budućnost.

Događaj su uljepšali mladi hrvatski glazbenici Ana Marković, Marin Drmač i Christian Jeličić, koji su nakon otvorenja izložbe u prostorijama veleposlanstva Republike Hrvatske u Austriji održali cjelovečernji koncert klavirskih djela naše proslavljene skladateljice Dore Pejačević.

Izložbu je otvorio Domagoj Marić, nadležan za kulturu u hrvatskom veleposlanstvu. Istaknuo je kako se susret održava u sklopu Godina kulture Hrvatska – Austrija 2017. Organizirala ga je Udruga "Riječ-boja-ton" iz Beča, na čelu s Jadrankom Klabučar-Gros.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije