Izvanredan doprinos

Marijanu Brajinoviću prestižna austrijska nagrada

Foto: Snježana Herek
1/2
05.11.2018.
u 09:58

Na popisu su brojnih Brajinovićevih aktivnosti i podignuta poprsja bivšem austrijskom potkancelaru i ministru vanjskih poslova dr. Aloisu Mocku u Selcima na otoku Braču, Ruđeru Boškoviću i Josipu Sliškoviću, pioniru radija u Austriji, u Tehničkom muzeju u Beču

Osnivač i prvi predsjednik Austrijsko-hrvatskog društva (AHZ) u Beču, ministarski savjetnik dr. Marijan Brajinović dobitnik je ovogodišnje prestižne nagrade austrijskog saveznog ministarstva za Europu, integraciju i vanjske poslove "Europa – Državna nagrada 2018.", koja se dodjeljuje šestu godinu zaredom pojedincima koji su u duhu europske ideje zajedništva i međusobnog povezivanja svojim djelima i aktivnostima u organizacijama ili poslovanju promovirali europske vrijednosti.

Kako stoji u obrazloženju, ovom nagradom nagrađen je izvanredan doprinos dr. Brajinovića kako u približavanju austrijske i hrvatske kulture, znanosti, umjetnosti i gospodarstva, tako i njegov osobni angažman kao osnivača Austrijsko-hrvatskog društva u Beču na iniciranju brojnih prekograničnih aktivnosti. 

Među njih se ubraja dodjela Kulturne nagrade AHZ-a visokim austrijskim političarima, kulturnim i medijskim djelatnicima, kao na primjer bivšem gradonačelniku Grada Beča dr. Helmutu Zilku, bivšem austrijskom potkancelaru i ministru znanosti dr. Erhardu Buseku, zemaljskom poglavaru Štajerske Josefu Kraineru, novinarima dr. Viktoru Mayeru, dopisniku Frankfurter Allgemeine Zeitung, komentatoru i uredniku austrijskog radija i televizije ORF prof. Paulu Lendvaiu, dopisniku "Die Welta" dr. Karlu Gustavu Ströhmu, trojici novinara austrijskog dnevnog lista Kronen Zeitung, Kurtu Seinitzu, Ernstu Trostu i Clausu Pandy.

Osim toga dr. Brajinović je inicirao i postavljanje više spomen-ploča, kao na primjer ocu austrijske operete Franzu/Franji pl. Suppeu u Splitu, gradišćanskom Hrvatu Filipu Kaušiću, inicijatoru osnivanja Zagrebačkog sveučilišta, najizvođenijem hrvatskom piscu u inozemstvu Milanu Begoviću, hrvatskom književniku i povjesničaru Pavlu Ritteru Vitezoviću i hrvatskom svećeniku, teologu i piscu Juraju Križaniću na zgradi gdje je svojedobno bio u Beču Collegium Croaticum, pa zatim hrvatskom glazbenom velikanu Ivanu pl. Zajcu, Josipu Juraju Strossmayeru, Antunu Baueru, Juraju Dobrili i Franji Račkom u Augustineumu – dvorskoj crkvi u Beču itd. Na popisu brojnih Brajinovićevih aktivnosti su i postavljena poprsja bivšem austrijskom potkancelaru i ministru vanjskih poslova dr. Aloisu Mocku u Selcima na otoku Braču, Ruđeru Boškoviću i Josipu Sliškoviću, pioniru radija u Austriji, u Tehničkom muzeju u Beču...

Ovim projektima je neumorni dr. Brajinović u sklopu Austrijsko-hrvatskog društva u Beču, koje je lani također nagrađeno visokim odličjem austrijskog MVP-a za učinkoviti doprinos promicanju prijateljskih bilateralnih odnosa Austrije i Hrvatske i poticanje dijaloga između naroda, kultura i vjeroispovijesti, ukazao na isprepletenost, povezanost i međusobno obogaćivanje Hrvata i Austrijanaca u sklopu Europske zajednice. 

To je bio i glavni razlog da je austrijska ministrica za Europu, integraciju i vanjske poslove dr. Karin Kneissl odlučila, uz nagrađeni projekt "Europa Cafe" Nane Walzer i Daniela Gerera, između 60-tak projekata koji su se ove godine natjecali za ovu nagradu, nagraditi i europski angažman dr. Marijana Brajinovića "Poveljom za životno djelo". 

"Jako se veselim ovoj nagradi. Ona mi je poticaj za daljnji angažman, ali i obveza da nađem nekoga tko će nastaviti s ovim radom", rekao je dr. Brajinović, dodavši: "Kako sam kao stipendist austrijskog ministarstva vanjskih poslova završio postdiplomski studij na Diplomatskoj akademiji u Beču, a kao stipendist francuske vlade apsolvirao studij ENA – Ecole national d´ Administration tj. Francuske visoke škole za činovnike u Parizu, te potom dobio posao u austrijskom ministarstvu gospodarstva, red je da uloženi novac, a riječ je novcu poreznih obveznika, na neki način i vratim". Ono što je zasmetalo nagrađenog, kako nam je rekao, jest formulacija za "životno djelo", otisnula na Povelji.

"To nekako zvuči kao da je čovjek na izmaku snaga", ustvrdio je dr. Brajinović, napomenuvši kako se nakon nagrade ne namjerava opustiti nego i dalje raditi na austrijsko-hrvatskom povezivanju i lobiranju za našu zemlju. A u to, nitko tko ga poznaje i ne sumnja. Zato čestitke na ovoj prestižnoj nagradi. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije