PREDSTAVLJENA KNJIGA

Marijana Dokoza u Stuttgartu: Teško je opisati kako se osjećate dok sjedite pred ženom koja vam otkriva istinu o svom životu

Foto: Marijana Dokoza
1/5
21.09.2021.
u 11:25

Na pitanje kako joj je bilo slušati ženu koja svjedoči o najvećem užasu kojeg je počinio otac njezine djece, Dokoza je kazala kako je uvijek nevjerojatno slušati nečiju priču života, bila ona sretna ili nesretna.

Novi roman autorice, urednice Fenix Magazina i dopisnice Večernjeg lista Marijane Dokoza "Njegova žena", predstavljen je u subotu u Stuttgartu. 

U prostorijama Udruge Vila Croatia Marijana Dokoza je govorila o glavnom liku, odnosno ženi koja joj je otkrila sve tajne iz svog života i zbog koje je nastao roman koji priča jednu tešku priču a koja je ostavila ožiljke na životima nekoliko ljudi, između ostalog i djece.

Autorica se u romanu fokusira na život žene koja je otkrila užasnu istinu o ocu svoje djece te njegov život kao mračno mjesto njegovih vlastitih djela. Taj je hodogram ispričan kroz glas njegove žene pa zbog toga roman i nosi naziv "Njegova žena". Roman je objavljen u izdanju nakladničke kuće Despot Infinitus a priča u romanu je čvrsto povezana likovima iz prošlosti o kojima pripovijeda „njegova žena“.

Foto: Marijana Dokoza

Publiku u Stuttgartu je zanimalo tko je to „njegova žena“ i kako joj je bilo otkriti nešto toliko teško kako za nju tako i za njezinu djecu te što joj se točno dogodilo. 

- Žena koja mi je iskreno govorila o svojoj teškoj životnoj priči danas živi sa svojom djecom u Njemačkoj. Majka je dvoje djece koju je dobila s čovjekom koji je u ratu u Bosni i Hercegovini s još jednim muškarcem silovao djevojčicu. Ona je to otkrila kad su se djeca već rodila, odnosno kad su ga uhitili nakon što je došao na pogreb svog oca u BiH.  Njezina djeca su često slušala uvrede koje je njihov otac govorio njihovoj majci, a ona je čak nazočila suđenju koje se u BiH vodilo protiv oca njezine djece i tog drugog silovatelja. Slušala je i svjedočenje silovane žene koja je u vrijeme silovanja imala samo 13 godina a koja se nakon izricanja presude ubila. Svatko tko pročita roman "Njegova žena" a poznat mu je taj slučaj, znat će o kome se radi iako sam u romanu likovima dala drugi identitet. No, "njegovu ženu" to ne smeta. Ipak, zbog svoje djece ne želi da oni koji ne znaju za nju, doznaju. Zbog toga nije željela otkriti ime - rekla je Marijana Dokoza. 

Na pitanje kako joj je bilo slušati ženu koja svjedoči o najvećem užasu kojeg je počinio otac njezine djece, Dokoza je kazala kako je uvijek nevjerojatno slušati nečiju priču života, bila ona sretna ili nesretna.

-  Sjedite pred ženom koja vam priča ono o čemu samo čitate u novinama ili gledate na televiziji. Govori vam o stvarima koje su toliko daleko od vas i ne prepričava vam neki slučaj o kojem je čitala, već vam govori o svom životu. Teško je opisati kako se u tom trenutku osjećate. Ta žena "njegova žena" je prije nekoliko godina živjela u mom susjedstvu. Jednog dana je došao njezin suprug i maltretirao ju je. Njezine obitelji nije bilo, djeca su tad bila u vrtiću i pozvonila je na zvono na mojim vratima kako bi pobjegla od njega. U to vrijeme nije me dobro niti poznavala. Bile smo susjede ali smo se samo pozdravljale na ulici. Kad sam je nakon nekoliko godina upitala zbog čega je baš meni pozvonila na vrata, mogla je bilo kome koga je znala duže vremena, rekla je kako ni sama ne zna, ali u tom trenu joj je bilo najlakše doći k meni - rekla je Marijana Dokoza. 

Autorica koja je pozornost javnosti stekla svojim romanima u kojima progovara o životima ljudi koji su joj iskreno otkrili svoj život i dopustili joj da o njima piše, kaže kako bi u budućnosti voljela napisati roman s nekom lakšom temom od "Njegove žene" ili romana "Grijesi" ali također neku istinitu priču.

No, trenutno priprema zbirku poezije naslova „Prijestupnici“ s autorom J.H.Macadom (Josipom Horvatom Macadom) koja bi trebala izići do kraja ove godine. Riječ je o zbirci pjesma odnosno pjesničkom razgovoru dvoje ljubavnika. 

- Macado je na mojih 60-tak pjesama napisao isto toliko pjesama kao odgovor na moje pjesme. Mislim da to još nitko dosad nije učinio, makar u Hrvatskoj. Jedva čekam da ta zbirka pjesama izađe jer poezija je nešto što je velik dio mene – rekla je Marijana Dokoza. 

Prilog o autorici i njezinom novom romanu „Njegova žena“ u Stuttgartu je snimila ekipa HRT-a. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije