Upozoravamo

Lažna obećanja i u domovini, i u dijaspori. Krivotvorenje potpisa, minimalac za 13 sati rada dnevno...

Ivo Cagalj/PIXSELL
24.03.2019.
u 20:32

Poslijepodne već su bili na putu za Francusku, gdje ih je čekao smještaj u manjoj kući i odlazak na gradilište drugi dan

Za radnike iz BiH put do posla u Njemačkoj, koja je većini san, često je predug, stoga se veliki broj njih odlučuju za rad u Sloveniji.

U Sloveniji radi 42 tisuće bh. radnika, a veliki dio ih je u ovu zemlju otišao posredstvom Agencije za rad i zapošljavanje BiH koja im je jamac sigurnosti. No, veliki broj je otišao i preko privatnih posrednika i upravo to je razlog što su bili iskorišteni i prevareni. 

Lažna obećanja 

Unatoč objavama, nepoštene prakse koje poslodavci u Sloveniji provode protiv radnika iz BiH, kao što su krivotvorenje potpisa, odjavljivanje radnika bez njihova znanja, neisplaćivanje plaća i doprinosa se nastavljaju, prenijela je RTV Slovenije. 

Objavljen je prilog o šest bh. državljana koji su preko Slovenije završili u Francuskoj. Oni su u rodnom gradu sreli lokalnog poslovnog čovjeka koji im je ponudio posao na građevini u Sloveniji. Uvjeti su bili dobri, radno vrijeme osam sati, satnica pet eura. 

Nakon "sređivanja papira”"stigli su u Sloveniju gdje su imali nekoliko sati da urede privremeni boravak na adresi koju nisu vidjeli, otvore prepaid telefonski broj, tekući račun i potpišu ugovor o radu s tvrtkom Gargos iz Škofje Loke. 

Poslijepodne već su bili na putu za Francusku, gdje ih je čekao smještaj u manjoj kući i odlazak na gradilište drugi dan. Umjesto pet eura po satu, dobili su minimalac, a uskoro su prešli na novo gradilište, udaljeno 200 kilometara, 10-satno radno vrijeme doseglo je više od 13 sati. 

Nakon devet mjeseci dočekao ih je novi šok. Plaće nije bilo na računu, a "šef" se nije javljao. Ulagaču u Francuskoj pokazao je razumijevanje i zaposlio ih u svojoj tvrtki, a oni otišli na odmor u BiH. No, "šef" je krivotvorio potpise prekida radnog odnosa, što ih je ostavilo bez radne dozvole te se nisu mogli vratiti u Francusku.

Agencija upozorava

O ovom slučaju oglasila se i Agencija za rad i zapošljavanje BiH. Spomenuta tvrtka nikad nije imala ugovor s njima, a oni su više puta upozoravali na ovakve mogućnosti. Navode da ih radnici obvezno kontaktiraju prilikom zasnivanja radnog odnosa kako bi izbjegli prijevare.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije