Forum hrvatskih manjina

Kreće rasprava o povijesnom iskustvu hrvatskih manjinskih zajednica

Jarun
Igor Kralj/PIXSELL
27.11.2019.
u 22:58

Svoje sudjelovanje na skupu do sada su najavili znanstvenici i predstavnici hrvatskih manjinskih zajednica iz Srbije (Vojvodine), Makedonije, Slovačke, Mađarske, Rumunjske, Crne Gore i Hrvatske

U organizaciji Hrvatske matice iseljenika održat će se 25. Forum hrvatskih manjina u petak 29. studenoga 2019. s početkom u 11 sati na Trgu Stjepana Radića 3 u Zagrebu. Tema ovogodišnjeg Foruma jest „Povijest i identitet hrvatskih manjinskih zajednica“.

Cilj ovogodišnjeg Foruma jest pokrenuti raspravu o povijesnom iskustvu hrvatskih manjinskih zajednica. Ono je važna odrednica identiteta zajednice, nešto što ih odvaja od drugih i čini ih posebnima. To vrijedi i za hrvatske manjinske zajednice u Hrvatskoj okolnim zemljama.

U tom smislu nameće se cijeli niz tema vezanih za manjinski identitet i povijest hrvatskih manjinskih zajednica, poput:

– koliko interpretacija povijesti zajednice utječe na prihvaćanje manjinskog identiteta u pojedinca
– koliko je pojedinac pripadnik zajednice jer dijeli njezino stvarno ili zamišljeno povijesno iskustvo
– koliko je povijest zajednice bitna za doživljaj srodnosti među pripadnicima zajednice
– koja su povijesna obilježja, obilježja i zajednice
– povijesne činjenice i događaji koji su problematični za manjinsku zajednicu i njen odnos prema većinskoj zajednici
– u kolikoj su mjeri povijesne činjenice bitne za doživljaj identiteta pojedinca i doživljaj manjinske zajednice kod onih koji joj ne pripadaju
– zajedničke priče o seljenju i naseljavanju
– simbolička uloga povijesti zajednice
– povijest zajednice kao osnova njezina „mita“, priča koja je određuje.

Svoje sudjelovanje na skupu do sada su najavili znanstvenici i predstavnici hrvatskih manjinskih zajednica iz Srbije (Vojvodine), Makedonije, Slovačke, Mađarske, Rumunjske, Crne Gore i Hrvatske.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije