Djelo sadrži 13 izlaganja

Knjiga u elektronskom obliku o jezičnoj baštini hrvatskih autohtonih zajednica

Knjiga
Borna Filić/PIXSELL
07.01.2019.
u 10:53

Izložena su obilježja jezične baštine hrvatskih manjinskih zajednica, ali i različiti problemi koji su s njome povezani, posebno pitanje održivosti u modernom društvu

Hrvatska matica iseljenika objavila je knjigu izlaganja s 24. Foruma hrvatskih manjina koji je održan 23. studenoga 2018. pod nazivom "Jezična baština hrvatskih autohtonih zajednica srednje i jugoistočne Europe".

Djelo sadrži 13 izlaganja s navedenog skupa, kako pripadnika hrvatskih manjinskih zajednica tako i stručnjaka koji se bave narječjima, dijalektima i govorima hrvatskih manjinskih zajednica. Izložena su obilježja jezične baštine hrvatskih manjinskih zajednica, ali i različiti problemi koji su s njome povezani, posebno pitanje održivosti u modernom društvu.

U knjizi su sljedeća izlaganja:

1. Hrvatski idiomi u autohtonim zajednicama u kontekstu očuvanja nacionalnoga identiteta manjine (Sanja Vulić, izvanredna profesorica na odsjeku za kroatologiju Hrvatskih studija)

2. Jezična baština Hrvata u Vojvodini / Republici Srbiji i modeli njezine održivosti danas (Katarina Čeliković, menadžerica kulturnih aktivnosti u ZKVH)

3. Jezik i identitet (Zvonko Deković, predsjednik HNV-a Crne Gore)

4. Kratki osvrt na dijalekte grada Bara i okolice

5. Hrvatsko građansko društvo Crne Gore

6. Škola Hrvatskog jezika u Boki Kotorskoj  (Vladimir Marvučić, predsjednik HKD-a Sv. Jeronim, Bar)

7. Jezična baština Hrvata u Mađarskoj (Ivan Gugan, predsjednik Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj)

8. Hrvatski jezik u temeljima hrvatskoga identiteta / stanje kod Hrvata u Sloveniji (Katica Špiranec, Hrvatsko društvo Ljubljana)

9. Dijalektalni govor u raljama jezika (Zlatko Romić, Hrvatska riječ, Subotica)

10. Jezična baština moliških Hrvata (Antonio Sammartino, Zaklada "Agostina Piccoli")

11. Zvučni atlas hrvatskih govora (Velimir Piškorec, Filozofski fakultet u Zagrebu, Ivana Kurtović Budja, Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje)

12. Ikavica somborskih Bunjevaca (Mata Matarić, HKUD "Vladimir Nazor")

13. Jezik karaševskih Hrvata (dr. sc. Maria Lațchici, Ana Filca, učiteljica Karaševo, Maria Vlasici, učiteljica Vodnik)

Knjigu u elektronskom obliku možete preuzeti ovdje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije