Utemeljitelj HBZ-a

Kako je škola u Ogulinu dobila ime po Bernardu Luketichu

Foto: Franjo Bertović
1/6
05.09.2018.
u 13:45

Autor biste predsjednika Bernarda M. Luketicha Gordan je Ferković iz Zagreba. Ovaj mladi i talentirani umjetnik iza sebe ima velike rezultate

Mještani Zagorja Ogulinskog dugo će pamtiti 2. srpnja 2018. godine kada je na svečani način njihova područna osnovna škola imenovana po pokojnom i dugogodišnjem predsjedniku Hrvatske bratske zajednice u Americi Bernardu M. Luketichu. 

Tog dana u predvorju škole okupili su se gotovo svi učenici, njihovi roditelji, nastavnici na čelu s voditeljicom Dinkom Maleš, ravnatelj Prve osnovne škole iz Ogulina Zvonko Ranogajec te gosti iz Amerike predvođeni glavnim predsjednikom Hrvatske bratske zajednice Edwardom W. Pazom. 

Svečanosti su također prisustvovali članovi odsjeka 2001. "Frankopan" HBZ-a predvođeni predsjednikom Ivicom Francetićem, zamjenik ravnatelja Hrvatske matice iseljenika Ivan Tepeš, tajnica Diana Mašala Perković, gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović sa zamjenicima Danijelom Vukeljom i Ivanom Salopekom Šumonjom, predsjednik županijske skupštine Karlovačke županije Ivan Vučić, župnik crkve sv. Jurja iz Zagorja i ogulinski dekan dr. Željko Blagus te Rev. Pierre Falkenhan iz R.K. crkve Our Lady of Valley iz Donora.

Odmah nakon smrti predsjednika HBZ-a Bernarda M. Luketicha, još u tim tužnim danima na sjednici odsjeka 530 "Ogulin" u kanadskom gradu St. Thomasu pokrenuta je inicijativa da se u gradu podno Kleka, Ogulinu, imenuje ulica, trg ili škola po ovom velikanu.

Predsjednik Luketić cijeli svoj život utkao je u Hrvatsku bratsku zajednicu, našu kulturu, hrvatski narod i Lijepu Našu. Pismo inicijative, koje su potpisali predsjednici odsjeka 530 "Ogulin" i odsjeka 2001 "Frankopan" iz Ogulina, upućeno je gradonačelniku Juru Turkoviću u Ogulin. 

Rado je raspravljano o mjestu i načinu spomena na tog velikog čovjeka i vođu poznatog još pod imenom "hrvatski sin". Značajnu ulogu u realiziranju ove ideje imao je tadašnji župan Karlovačke županije, a danas predsjednik županijske skupštine i bivši predsjednik odsjeka 2001 "Frankopan" Ivan Vučić. On je došao na ideju da područna škola u Zagorju nosi ime ovog velikog vođe i domoljuba koji je cijenio školsku naobrazbu okupljajući i podučavajući djecu kroz kulturno umjetničke zborove te ih podupirao kroz Školarinski fond Zajednice. 

Ideja je rado prihvaćena te županijska skupština Karlovačke županije 19. rujna 2017. donosi odluku u Karlovcu da Područna škola Zagorje, sa sjedištem u Zagorju (Ogulinskom), Gornje Zagorje 13, promijeni ime u Područna škola Bernarda M. Luketića, Zagorje.

Osnovna škola u Zagorju Ogulinskom postoji još od 1835. godine, a u današnje prostorije preselila je 1864. Zgrada je u to vrijeme služila kao vojarna, dok je nakon preseljenja i tijekom tog dugog povijesnog puta nekoliko puta bila preuređivana i dograđivana. Zgrada se smatra najstarijom školskom zgradom u Karlovačkoj županiji. 

Kratki povijesni put područne škole opisao je ravnatelj Prve osnovne škole iz Ogulina Zvonko Ranogajec, istaknuvši demografske prilike koje utječu ili su utjecale na broj učenika.

O životu Bernarda Luketicha i njegovim djelima govorila je voditeljica škole Dinka Maleš. S govornice lijepe riječi o predsjedniku Luketichu, njegovom radu i obitelji te vodstvu školske ustanove grada Ogulina, uputili su odsječni predsjednik Ivica Francetić, predsjednik županijske skupštine Karlovačke županije Ivan Vučić i glavni predsjednik Zajednice Edward Pazo. 

S vrlo emotivnim riječima zahvale, ali i ponosa, prisutnima se obratila Bernadette Luketich-Sikaras, kći pok. Bernarda Luketicha i glavna tajnica/blagajnica HBZ-a. Uime svoje majke Marthe (r. Cindrić) Luketich i cijele obitelji uručila je školi i crkvi Sv. Jurja novčani dar.

Potom je prikazan zanimljiv kulturno-umjetnički program kojeg su izveli odrasli članovi Kulturno umjetničkog društva Sveti Juraj i djeca Područne škole Bernarda M. Luketića. Bilo je vidljivo da su učenici i nastavnici škole, pod vodstvom voditeljice Dinke Maleš, uložili dosta truda i umijeća kako bi i na ovaj način odali priznanje čovjeku koji je neizmjerno volio ovaj lijepi zagorski kraj.

Program je ugodno vodila nastavnica škole i bivša urednica časopisa "Kolišće" Gordana Bertović. Bistu predsjednika Luketicha otkrili su njegovi unuci Derek Hohn i Marko Kochis. Tuga i veselje slijevali su se u jedno. Teško je bilo suzdržati suze kad se otkrivala bista uz pjesmu "Hrvatski sin" koju su izveli članovi KUD-a Sv. Juraj.

Ovaj veliki događaj i dan završio je ljetnom zabavom i druženjem na Šmitovom jezeru te izvanrednim koncertom u sklopu "Frankopanskih večeri" u Ogulinu, na kojem su nastupili: Kulturno umjetničko društvo "Klek" iz Ogulina, KUD Sveti Juraj iz Zagorja, Odrasli i omladinski tamburaški zbor "St. George" iz Cokeburga, Tamburaški sastav "Šarmeri" iz Zagreba i vokalistica Vlatka Kopić "Tena" iz Osijeka.

Autor biste predsjednika Bernarda M. Luketicha je Gordan Ferković iz Zagreba. Ovaj mladi i talentirani umjetnik iza sebe ima velike rezultate. 

Završio je Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn u Zagrebu 2004. godine, a zatim se upisao na Akademiju likovne umjetnosti u Zagrebu, odjel za Konzerviranje i restauriranje umjetnina, smjer kiparstvo. Godine 2012. završio je Akademiju i dobio zvanje magistra. Od 2013. član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Mentor mu je bio pok. Marko Grbelja. Nakon prometne nesreće i pogibelji Grbelje radi kao samostalni umjetnik i kako zna reći, stvara, radi i pretvara ideje u stvarnost. 

Radi i na rekvizitima za scenografije, za filmove, serije, reklame... Bistu pokojnog predsjednika Luketicha, kako je sam rekao, radio je s velikim ponosom i zahvalnošću obitelji.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije