KULTURNA NAGRADA

Julijan Himmelbauer dobitnik Mini-Metrona za 2019. godinu

Dobitnik nagrade Julijan Himmelbauer
Foto: Petar Tyran, HC
1/2
20.02.2020.
u 11:50

Svečano uručenje Kulturne nagrade za 2019. godinu predviđeno je, prema informacijama Hrvatskog centra u Beču, krajem travnja ove godine.

Kulturnu nagradu gradišćanskih Hrvata Mini-Metron, koju Hrvatski centar u Beču svake godine dodjeljuje mladim naraštajima za očuvanje hrvatskog jezika, kulture i identiteta, sedmeročlani Ocjenjivački sud jednoglasno je za 2019. godinu, na svojoj sjednici 12. veljače, odlučio dodijeliti Julijanu Himmelbaueru, redatelju kazališne skupine „Dugava“ iz Pinkovca u Gradišću, koji je prije svega redatelj dječjih kazališnih predstava i skečeva na hrvatskom jeziku.

U obrazloženju navedene Odluke stoji da je mr. Julijan Himmelbauer, koji predaje latinski jezik u gimnaziji u Željeznom, glavnom gradu austrijske pokrajine Gradišće, od 2017. godine i novi predsjednik kazališnog društva „Dugava“ u Pinkovcu, uz napomenu kako je taj  27-godišnji Pinkovčan u seoskoj kazališnoj skupini aktivan kao autor, režiser i glumac.

"Posebno je aktivan u radu s djecom i mladima u domaćem Pinkovcu, ponajprije na hrvatskom jeziku. Još 2015. godine na pozornicu je postavio skečeve sabrane u knjizi 'Pominjamo se', koju je izdalo Hrvatsko kulturno društvo iz Željeznog. Uz ostalo, Julijan Himmelbauer adaptirao je i Dickensovu priču 'A Christmas Carol' engleskog pisca Charlesa Dichensa, onako kako je on mislio da je dobro za pinkovačku pozornicu, gdje je i izvedena krajem 2017. godine.

S romanom  'Gospodin Claude i njegove kćeri' kazališna skupina Dugava prošle je godine gostovala u Beču i u više hrvatskih sela u Gradišću", ističe se. Također se pojašnjava da se nagrada za kulturu Hrvatskog centra za mlade naraštaje Mini-Metron dodjeljuje za ''posebne ideje i značajna postignuća na području očuvanja ili razvijanja hrvatske riječi, hrvatskoga, odnosno dvojezičnog školstva, za razmjenu mladih, jačanje hrvatskog samopouzdanja i kulturnog izražaja mladih, i za mlade".

Svečano uručenje Kulturne nagrade za 2019. godinu predviđeno je, prema informacijama Hrvatskog centra u Beču, krajem travnja ove godine. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije