Beč

Josipa je dojmljivom izvedbom pjesme rasplakala brojne Hrvate

Foto: Snježana Herek
1/7
01.07.2019.
u 10:47

Čestitajući prisutnim Hrvatima Dan državnosti, hrvatska veleposlanica ih je pozvala da i dalje doprinose izgradnji zajedničke nam države i domovine

Veleposlanica dr. Vesna Cvjetković upriličila je u subotu navečer u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beču svečani prijam za gospodarstvenike, austrijske Hrvate, predstavnike hrvatskih i gradišćanskohrvatskih udruga, Hrvatskih katoličkih misija, župa...

Svečanost su uveličali: Tamburaški orkestar Osnovne glazbene škole "Kontesa Dora" i Tamburaško društvo "Dora Pejačević" iz Našica te solisti Josipa Bainac (sopran), Ivana Duvnjak i Kiril Naumov (violina), Jakov Drozdek (violina), Ivan Krajačić (klarinet) i Kristina Brkić (vokal), a pod ravnanjem ravnateljice Glazbene škole, profesorice Marine Kopri i Deana Koprija.

Na samom početku službenog programa hrvatsku himnu otpjevala je naša mlada sopranistica s bečkom adresom, Vinkovčanka Josipa Bainac. Sve prisutne uvodno je pozdravila veleposlanica dr. Cvjetković, osvrnuvši se na povijesne procese osamostaljenja i obrane suvereniteta Republike Hrvatske.

"Doista možemo biti ponosni na sve što smo postigli u proteklih 28 godina. U najtežim okolnostima uspjeli smo obraniti, osloboditi i obnoviti domovinu. Nismo platili malu cijenu. Moramo biti zahvalni i s ponosom se prisjećati poginulih u Domovinskom ratu i svim braniteljima odati dužno poštovanje te trajnu zahvalu za njihovu žrtvu", rekla je hrvatska veleposlanica.

Zatim je navela sva naša dosadašnja postignuća. Za hrvatsko članstvo u EU istaknula je kako je Lijepoj Našoj omogućilo sigurnost i prosperitet.

"Ove godine slavimo desetu godišnjicu članstva u NATO Savezu i 6. godišnjicu ulaska Hrvatske u EU", dodala je, spomenuvši 1140. obljetnicu otkako je Sveta Stolica 1879. godine priznala kneževinu Hrvatsku, o kojoj se rijetko čuje. Podsjetila je i na papu Ivana VIII. koji je blagoslovio kneza Branimira i narod Hrvata, što potvrđuje, kako je naglasila, da hrvatski narod 1500 godina nije mijenjao ime bez obzira na razne državne i ostale okvire u kojima se nalazio.

"To priznanje Svete Stolice ujedno je i prvi pisani dokument kojim je Hrvatska de facto međunarodno priznata te s pravom to uzimamo kao Dan hrvatske diplomacije", napomenula je dr. Cvjetković.

U drugom dijelu govora hrvatska veleposlanica istaknula je "izvanredne odnose Austrije i Hrvatske kako na bilateralnom tako i na gospodarskom planu".

"Tijekom nekoliko posljednjih godina hrvatski izvoz u Austriju u kontinuiranom je rastu, i to u rasponu od 3,5 do čak 12 posto", otkrila je dr. Cvjetković, dodavši kako je hrvatsko veleposlanstvo i njegov gospodarski odjel na čelu sa savjetnicom za gospodarstvo Tatjanom Mrvoš u posljednje četiri godine odradio sjajan posao.

"Iz Hrvatske u Austriju proslijedili smo više od 400 upita raznih hrvatskih tvrtki i suprotno  – iz Austrije u Hrvatsku oko 1140 upita austrijskih potencijalnih izvoznika. Organizirali smo i 40-ak prezentacija hrvatskog gospodarstva u Austriji, pokrenuli Hrvatski gospodarski klub. Gospođa Mrvoš je, između ostalog, inicirala i pokretanje neformalne platforme umrežavanja hrvatskih i gradišćanskohrvatskih poslovnih žena i poduzetnica u Austriji", istaknula je.

Osvrnula se i na, kako je rekla, izvrsnu suradnju s hrvatskim udrugama u Austriji koje "entuzijastički promoviraju hrvatsku kulturu i sport" te s Hrvatskim katoličkim misijama koje "okupljanjem brojnih Hrvata pridonose ne samo očuvanju katoličke vjere nego i hrvatskog identiteta u Austriji". Posebno je istaknula značaj suradnje s gradišćanskim Hrvatima, koji su "neprocjenjivo važna poveznica između Austrije i Hrvatske, posebno na području očuvanja hrvatskog jezika, kulture i identiteta u višejezičnom austrijskom prostoru".
 
Čestitajući prisutnim Hrvatima Dan državnosti, hrvatska veleposlanica pozvala ih je da i dalje doprinose izgradnji zajedničke nam države i domovine.

Organizatori koncerta – Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Austriji, Danijel Kopri i mlada sopranistica Josipa Bainac, koja je dojmljivom izvedbom pjesme "Tvoja domovina" uspjela rasplakati prisutne Hrvate, dobili su za sjajno osmišljeni svečani koncert mnoštvo pohvala i buran pljesak publike. 

Za dobro jelo i piće, između ostalih, pobrinuo se i Martin Jurić, direktor tvrtke "Aura Delikatessen OG" iz Beča. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije