Beč

Jedra i kamen – dva simbola hrvatskog identiteta

Mata CROata
Foto: Snježana Herek
1/4
21.03.2017.
u 09:14

Mata CROata rođen je 1987. godine u Zagrebu. Školu za klesarskog tehničara završio je u Pučišćima na otoku Braču, a Likovnu akademiju u Širokom Brijegu

"Jedra u kamenu" naziv je samostalne izložbe petnaestak skulptura izrađenih od bračkog kamena sivca mladog hrvatskog akademskog kipara Mate Turića, poznatijeg po umjetničkom imenu Mata CROata, otvorene prošli tjedan u Hrvatskome centru u Beču. 

Središnja su tema jedro u kamenu i umjetničke priče povezane s motivima iz stvarnog života predočenima kroz simboliku jedra.

>> Osječanka u Beču: Buduće generacije trebamo poštedjeti ratnih prizora

Izložbu je otvorila hrvatska veleposlanica pri Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju, Ujedinjenim narodima i drugim međunarodnim organizacijama u Beču Dubravka Plejić-Marković.

"Jedra i kamen dva su simbola hrvatskog identiteta koje umjetnik ima namjeru pronositi svijetom, na radost brojnih ljubitelja umjetnosti", rekla je veleposlanica Plejić-Marković oduševljena, kako je istaknula, "impozantnim izložbenim postavom i snažnim porukama".

"Kamenim jedrima došao sam u Beč predočiti duh Mediterana, a onda ću i dalje u svijet koji ću jednoga dana sigurno osvojiti", naglasio je u svom obraćanju Mata CROata, preplavljen pozitivnom energijom, dodavši kako mu je to prva izložba izvan granica Hrvatske.

"Važno mi je da su moja djela postala prepoznatljiva jer želim domovinu promovirati diljem svijeta, što je i razlog da sam uzeo ovo umjetničko ime", napomenuo je autor bečke izložbe, koja traje deset dana. 

Govorio je i o svome prisnom odnosu prema kamenu kao materijalu te njegovim nevidljivim silama koje utječu na različitosti autorskog izričaja. 

"Zahvaljujući prorezima, svjetlost je napravila igru sjena i stvorila sasvim novi pogled na dosadašnje stvaralaštvo", ustvrdio je CROata, za kojeg jedra nisu samo simbol putovanja nego i "simbol spajanja i zajedničkog, timskog rada".

Istog je mišljenja i voditeljica galerije zagrebačke Specijalne policije Nada Far, koja je Bečanima predstavila autora i njegov stvaralački opus. 

"Mata CROata jedan je od malobrojnih umjetnika u svjetskoj povijesti čije su skulpture u kamenu prepoznatljive po njegovu proreznom rukopisu. On izrađuje jedinstvena, rukopisno prepoznatljiva i umjetnički snažna kamena jedra", naglasila je Far, dodavši kako je s nepunih 30 godina rekorder po broju ostvarenih samostalnih izložbi.

Goste je uvodno pozdravila glavna tajnica Hrvatskog centra Gabrijela Novak-Karall, a kroz program je vodila predsjednica Udruge "Riječ – boja – ton" u Beču Jadranka Klabučar Gros, koja je organizirala izložbu i dala svoj zanimljiv literarni doprinos. 

Događaj je uljepšala mlada flautistica s Bečkog sveučilišta za glazbu i dramsku umjetnost Iva Kovač.

Mate Turić rođen je 1987. godine u Zagrebu. Školu za klesarskog tehničara završio je u Pučišćima na otoku Braču, a Likovnu akademiju u Širokom Brijegu. 

Sudjelovao je u radovima obnove zagrebačke katedrale. Iako ima tek 30 godina, dosad je iza sebe ostavio bogat kiparski opus i niz samostalnih izložba. 

Bio je sudionik i na međunarodnim izložbama grafika, a najboljim mladim umjetnikom proglašen je 2015. godine u Hrvatskoj. 

Primio je i nagradu "Artists on Globe" za najboljeg mladog umjetnika. 

>> U Austriji uskoro prvi studij hrvatskog jezika: To je lijep dar

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije