GLAZBA

Izašla dvojezična knjiga o Brujima

Hrvatska matica iseljenika
03.02.2021.
u 10:00

Pjevač Joško Vlašić u toj knjizi remizira četiri desetljeća djelovanja Bruja iz osobnoga gledišta.

U ediciji lex liszt12 pojavila  se knjiga "Bruji. 40 ljeto Krowodnrock". Riječ je o publikaciji, koju su izdali članovi Bruja, Joško Vlašić i Toni Perušić, na ukupno 180 stranica ispisuje biografiju glazbenog banda i borbu Gradišćanskih Hrvata za vlastitu kulturu i jezik, uz ostalo i na primjeru tekstova pjesama Bruja.

Pjevač Joško Vlašić u toj knjizi remizira četiri desetljeća djelovanja Bruja iz osobnoga gledišta. Različiti autori i autorice, koji su pratili Bruje kroz desetljeća – i to publicistica Anita Malli, psihijatar Rudolf Karazman, novinar Petar Ty Pran, lingvist Rudolf de Cillia i etnomuzikologinja Ursula Hemetek –  iz različitih perspektiva analiziraju značenje Bruja za narodnu/hrvatsku grupu.

Svi oni naglašavaju važnost Bruja kao pokretača nove narodne svijesti između asimilacije i nacionalizma i zastupnicima višejezičnoga Gradišća. U drugom dijelu knjige  tiskane su note i tekstovi svih pjesama, a priložena je i kompaktna ploča s dvjema novim pjesmama, koje su Bruji napisali prilikom 40. obljetnice postojanja banda.

Omotnicu s portretima pet članova Bruja oblikovao je slikar Wolfgang Horwath. Knjiga je izdana dvojezično -na hrvatskom i njemačkom jeziku, piše Hrvatska matica iseljenika. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije