U BEČU ODRŽAN 27. HRVATSKI BAL AHZ-A

Izabrana Miss Supranational hrvatskog iseljeništva - Tihana Babij iz Beča je najljepša

Izbor Miss hrvatsog iseljeništva za 2018. godinu
Foto: Snježana Herek
1/13
04.02.2018.
u 13:21

Nova Miss hrvatskog iseljeništva Tihana Babij rekla je kako dolazi iz Dervente u Bosni i Hercegovini, a u Beču živi i bavi se folklorom te trenira tenis

"Hrvatski bal je simbol zajedništva i okupljanja Hrvata i naših prijatelja Austrijanaca, a organizacijom bala kao i svih drugih kulturnih, sportskih i humanitarnih aktivnosti čuvamo naš jezik, kulturu, običaje, nacionalni identitet, te povezujemo iseljenu i domovinsku Hrvatsku“, rekao je Miroslav Piplica, predsjednik Austrijsko-hrvatske zajednice (AHZ) za kulturu i šport i predstavnik Hrvata iz Austrije u Savjetu hrvatske Vlade za Hrvate izvan domovine, otvarajući u subotu navečer u prekrasnom zdanju Sofiensälle u Beču 27. Hrvatski bal ove Udruge.

Piplica je nazočnim gostima i uzvanicima iz političkog, diplomatskog, kulturnog i gospodarskog života a okupilo se je ih oko 500 iz grada Beča i Austrije te Hrvatske i Bosne i Hercegovine, otkrio kako je iznenađenje ovogodišnje balske noći izbor za najljepšu djevojku hrvatskog iseljeništva, koja će imati priliku sudjelovati na izboru „Miss Supranational Hrvatske“, koji će se održati u lipnju.
Balska svečanost započela je austrijskom i hrvatskom himnom. Hrvatsku je izveo hrvatski tenor u Beču Luka Gudelj. Potom se je nakon Pipličinog uvodnog pozdrava nazočnima obratila Margareta Mađerić, izaslanica predsjednika hrvatske Vlade Andreja Plenkovića, inče državna tajnica u Ministarstvu RH za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

"Ovo nije moj prvi dolazak na bal i veseli me da mogu ponovno biti na ovom zajedničkom druženju Hrvata i naših prijatelja Austrijanaca s kojima nas veže ne samo povijest i prijateljstvo nego i izvrsni gospodarski odnosi", rekla je Mađerić. Istakla je kako su Hrvati u Austriji „most povezivanja Austrije i Hrvatske“. Zahvalila je austrijskim Hrvatima na njihovom doprinosu koji daju razvoju svoje Domovine na kulturnom, sportskom i drugim područjima. Napomenula je kako Republika Hrvatska računa na izvandomovinske Hrvate, a potvrda tome je Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske koji je glavna poveznica.
Hrvatska veleposlanica u Austriji i zaslanica hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović na bečkom Balu dr. Vesna Cvjetković čestitala je AHZ-u na organizaciji bala posebno pohvalivši predsjednika Zajednice Miroslava Piplici te Jadranku Vincek na naporima koje ulažu da se već gotovo tri desetljeća u Beču održava ova balska svečanost.

"Ovo je prekrasno mjesto za održavanje Bala, a gradišćanski Hrvati bili su prvi Hrvati koji su bili sudionici bala, prije više desetljeća, u ovo povijesnom zdanju", istakla je veleposlanica Cvjetković.

Zastupnik Slobodarske stranke (FPÖ) u parlamentu Grada Beča Gerhard Haslinger je prenio Hrvatima pozdrave austrijskog potkancelara i ministra sporta i službenika Heinza Christiana Strachea. Posebno je istakao usku povezanost i višestoljetno prijateljstvo Austrije i Hrvatske, te sjajnu suradnju s hrvatskim Udrugama u Austriji.

Kao uvod u zabavni dio programa, 27. Hrvatski bal tradicionalno su otvorili plesni parovi iz bečke Plesne škole „Immervoll“. Goste su potom zabavljali poznata dalmatinska klapa Maslina i tamburaški sastav Mejaši, a za promociju hrvatskih narodnih plesova i pjesama pobrinuli su se tri KUD-a iz Beča: Posavski vez, Busovača i Bosanska Posavina.
Glavna atrakcija večeri bile su četiri najljepše Hrvatice iz iseljeništva koje će u lipnju imati priliku da sudjeluju na izboru Miss Supranational Hrvatske. Djevojke su se predstavile u tri izlaza – kožna galanterija Galko, večernje haljine butika Fabijana, te u vjenčanicama modnog salona Mistic. 

Titulu Miss hrvatskog iseljeništva 2018. ili kako je na lenti piše „Miss hrvatske diajspore 2018. za Miss Supranational Hrvatske“ u subotu u Beču ponijela je Tihana Babij, 18-godišnja Hrvatica iz Beča. Lentu joj je predala prošlogodišnja pobjednica Ena Čorić iz Münchena, a krunu na glavu stavio  bečki suorganizator izbora i predsjednik AHZ-a Miroslav Piplica.

Miss fotogeničnosti je Amalija Zagorčak (19), Hrvatica iz Belog Manastira koja živi u Austriji, prva pratilja je Jasna Jakovljević (25) austrijska Hrvatica rodom iz Požege, a druga pratilja je Kristina Biber (21) porijeklom iz Vinkovaca, koji živi u Njemačkoj.
Manje sreće ili naklonosti žirija u finalu izbora imale su bečke Hrvatice Kristina Opaček (18), Anamarija Macokatić (22) i Ana Jelić (21).

Na izboru u Beču bile su i vlasnice licence Supranational Hrvatske Sanja Bjedov i Tamara Roglić te još uvijek aktualna miss Supranational Hrvatske Eni Šukunda.

Ljepoticama i organizatorima ovogodišnjeg izbora pridružile su se i Ana Batarelo, model godine i Mija Pojatina, druga pratilja Miss sporta Hrvatske.

"Presretna sam da se je upravo meni nasmiješila sreća i da sam upravo ja ponijela titulu Miss hrvatske dijaspore za ovu godinu, jer sve su finalistice bile prekrasne. Zapravo još uvijek ne mogu vjerovati“, rekla je za Večernji list nova Miss hrvatskog iseljeništva Tihana Babij.

Dodala je kako dolazi iz Dervente u Bosni i Hercegovini, a u Beču živi i bavi se folklorom te trenira tenis. Uz glazbu i ples i hrvatske ljepotice 27. Hrvatski bal je potrajao do ranih jutarnjih sati.   

    

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije