Steyer

Istra kroz glazbu i književnost

Istra
Foto: Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Republici Austriji
1/4
29.03.2017.
u 10:25

Posebno su sve oči bile usmjerene prema Tamari Obrovac, iznimnoj umjetnici koja je stvorila svoj prepoznatljivi glazbeni izričaj i uspješno ga promovira u Hrvatskoj i izvan njezinih granica

Veličanstveni nastup virtuozne četvorke na Međunarodnom jazz-festivalu u starom gradskom kazalištu u Steyeru oduševio je austrijsku publiku. 

Posjetitelji su uživali u vrhunskom muziciranju umjetnika koji su predstavili jedinstven spoj suvremenog izričaja jazza i elemenata tradicionalnih istarskih i mediteranskih melodija. 

>> U Austriji uskoro prvi studij hrvatskog jezika: To je lijep dar

Nastupili su hrvatska etno-jazz diva Tamara Obrovac, koja svira flautu i sklada, jazz-pijanist i skladatelj Matija Dedić na klaviru, Žiga Golob na kontrabasu i bubnjar Krunoslav Levačić.

Posebno su sve oči bile usmjerene prema Tamari Obrovac, iznimnoj umjetnici koja je stvorila svoj prepoznatljivi glazbeni izričaj i uspješno ga promovira u Hrvatskoj i izvan njezinih granica. 

Koncert je organizirala tvrtka Sounddesign Austria u sklopu koje djeluje izdavačka kuća Alessa records, a projekt je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Za književnu promociju Istre u dobro posjećenoj Dvorskoj knjižnici Lamberg u Steyeru pobrinuo se bivši predstojnik Ureda austrijskog saveznog kancelara dr. Matzka, predstavivši svoju knjigu "Istra". 

Autor posjećuje taj hrvatski kraj dulje od 50 godina, što ga je nadahnulo da napiše turistički vodič posebne vrste. 

Putovanje od Rijeke do Trsta praćeno je riječima poznatih književnika, pričama o ljudima, kulinarskim receptima i mjestima koja se u klasičnim turističkim vodičima ne spominju. 

Goste i uzvanike uvodno su pozdravili gradonačelnik Steyera Gerald Hackl i nadležni u gradu za kulturu, obrazovanje i sport Augustin Zineder, istaknuvši važnost promocije za jačanje kulturnih veza između Gornje Austrije, kojoj pripada grad Steyer, te Hrvatske i Istre.

Skupu je nazočila i hrvatska veleposlanica u Austriji dr. Vesna Cvjetković sa suradnicima, počasni hrvatski konzul u Gornjoj Austriji prof. Wolfgang Kaufmann, predsjednik HKD-a Napredak, podružnica Linz, zatim potpredsjednik Hrvatsko-austrijskog društva Gornje Austrije Mladen Nenadić te brojni vijećnici Grada Steyera. 

Dužnosnici ovog prelijepog gornjoaustrijskog grada svojom nazočnošću potvrdili su kako ih zanima Hrvatska i Istra, ne samo u kulturnom nego i u svim ostalim izdanjima. 

Manifestacija "Istra kroz glazbu i književnost" bila je sjajna promocija naše domovine, a održana je u sklopu godine kulturne suradnje Austrije i Hrvatske. 

>> Cappelli: Ove godine očekujemo više od 1,3 milijuna austrijskih turista

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije