ZGROŽENI ODLUKOM

Istaknuti iseljenici: Gašenje Hrvatskih studija osvetnički je pohod ministrice

Foto: Marko Prpic/PIXSELL
28.01.2020.
u 13:08

Gospodine predsjedniče, kao dugogodišnji djelatnik u iseljeničkim krugovima nisam očekivao da ću i u samostalnoj i demokratskoj Hrvatskoj morati podizati glas za očuvanje jedne ustanove kojoj prijeti opasnost samo zato što je hrvatska, kazao je  dr. sc. Ante Čuvalo

Na odluku o ukidanju Fakulteta hrvatskih studija reagirala su i dva istaknuta hrvatska javna djelatnika iz iseljeništva, dr. sc. Ante ČuvaloStjepan Asić, predsjednik Australsko-hrvatskog kongresa.

– Hrvatima diljem svijeta Hrvatski studiji imaju ne samo simbolično nego i vrlo praktično značenje. Naime, ako netko želi studirati hrvatski jezik, povijest, kulturu, iseljeništvo i slično, jednostavno će upisati Fakultet hrvatskih studija jer će tu naći sve predmete koji obuhvaćaju hrvatsku jezičnu, povijesnu, kulturnu i inu baštinu te neće morati trčati po cijelom Sveučilištu da bi pronašao predmete koji ga zanimaju. Također, hrvatske kulturne i znanstvene udruge u svijetu, kao i pojedinci, mnogo će lakše uspostaviti konkretnu plodonosnu suradnju s Fakultetom hrvatskih studija i njegovim znanstvenicima nego s drugim fakultetima jer je FHS usredotočen na ono što Hrvate u svijetu zanima, na hrvatske, a ne na neke šire ili opće teme. Smatram da FHS i u ovom vidu ima široko polje rada u budućnosti – poručio je Čuvalo i dodao: – Gospodine predsjedniče, kao dugogodišnji djelatnik u iseljeničkim krugovima nisam očekivao da ću i u samostalnoj i demokratskoj Hrvatskoj morati podizati glas za očuvanje jedne ustanove kojoj prijeti opasnost samo zato što je hrvatska! Molim Vas, što prije pozitivno riješite pitanje Fakulteta hrvatskih studija i ne dopustite da se njegovom sudbinom, kao i sudbinom njegovih djelatnika i studenata, poigravaju oni koji, očito, ne žele da Hrvatski studiji uopće opstanu.

Premijeru Andreju Plenkoviću obratio se i Stjepan Asić.

– Zahvaljujući Vašoj intervenciji Studij demografije i hrvatskoga iseljeništva ipak je započeo s radom. Oprostite mi što od Vas ponovno tražim pomoć u vezi s istim pitanjem, no situacija oko nasrtanja MZO-a na Fakultet hrvatskih studija postaje sve ozbiljnija – kazao je Asić koji cijeli proces ukidanja smatra direktnim kršenjem zakona.

– Moja je ocjena da se tu više ne radi o sitnim opstrukcijama putem birokratskih prepreka, nego je ovo sada preraslo u direktno kršenje zakona, odnosno osvetnički pohod ministrice na Fakultet hrvatskih studija. U prilog tome ide činjenica da je Fakultet hrvatskih studija bio prisiljen reagirati tako da je pokrenuo upravni spor i podnio prijavu protiv ministrice Divjak zbog kaznenog djela protiv službene dužnosti. Jedan od temeljnih ciljeva ne samo Studija demografije i hrvatskoga iseljeništva nego i Fakulteta hrvatskih studija jest uspostavljanje veza s hrvatskim iseljeništvom na najrazličitije načine. Opstanak, rast i razvoj takve institucije od kardinalne je važnosti za onaj dio hrvatskoga iseljeništva kojemu je stalo do očuvanja raznih elemenata nacionalnog identiteta i veza s domovinom – poručio je.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije