Veliko iskustvo dijaspore

Predsjednik Donjeg doma irskog parlamenta: Hrvati će se vraćati u svoju domovinu

Zvonko Milas
Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske
20.03.2018.
u 09:32

Povratak irskih iseljenika označio je dolazak novih tehnologija i načina poslovanja te je dodatno jačao tamošnje gospodarstvo koje je mnogima otvorilo razne poslovne prilike

U Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske održan je radni sastanak državnog tajnika Zvonka Milasa i predsjednika Donjeg doma parlamenta Republike Irske NJ.E. Seana Ó Fearghaila.

Državni tajnik Milas govorio je o djelokrugu i projektima svog ureda, ostalim nositeljima suradnje Republike Hrvatske s hrvatskim iseljenicima te o smjeru razvoja javne politike prema Hrvatima izvan domovine.

Predsjednik Donjeg doma parlamenta Republike Irske NJ.E. Sean Ó Fearghail podsjetio je da Irska, kao i Hrvatska, ima stoljetnu povijest velikih emigracija. No, Irska ima i iskustvo velikog povratka u razdobljima gospodarskog rasta. Sam povratak njihovih iseljenika označio je dolazak novih tehnologija i načina poslovanja te je dodatno jačao tamošnje gospodarstvo koje je mnogima otvorilo razne poslovne prilike. 

Stoga je Ó Fearghail uvjeren da će se i hrvatska dijaspora, posebno ona koja je nastala kao posljedica slobode kretanja radnika ulaskom Lijepe Naše u Europsku uniju, vraćati u svoju domovinu obogaćena iskustvom, vještinama i kapitalom stečenim u iseljeništvu, pa je tako i s hrvatskom iseljeničkom zajednicom u Irskoj. 

Jačanje veza između domovine i dijaspore, očuvanje identiteta i stvaranje gospodarskih preduvjeta za povratak svakako su prepoznati kao strateški ciljevi obje države te je razmjena iskustava i dobre prakse platforma za daljnju suradnju državnih tijela.

Obje strane izrazile su zadovoljstvo sastankom, kao i uvjerenost da će susret značajno pridonijeti suradnji između naših država, institucija i naroda, koje dijele sličan vrijednosni sustav i povijesne okolnosti, ali i zajedničku europsku budućnost.

Na sastanku su bili NJ. E. Olive Hempenstall, veleposlanica Irske u Republici Hrvatskoj, Nj. E. Ivan Mašina, veleposlanik Republike Hrvatske u Irskoj, Ivana Perkušić, zamjenica državnog tajnika, Brian Prunty, osobni tajnik predsjednika Donjeg doma parlamenta, Draženka Arar, savjetnica s posebnim položajem za pitanje hrvatskog iseljeništva, Dario Magdić, načelnik sektora za provedbu programa i projekata Hrvata izvan Republike Hrvatske i Croatiana Orešković, voditeljica Službe za pravni položaj, obrazovanje i kulturu hrvatskog iseljeništva.

Komentara 2

KA
Kadjar
20:31 20.03.2018.

Ovaj Irac je stvarno naivac!

DU
Deleted user
22:28 20.03.2018.

to ti samo mislis, tko ostane 3-5 godina sa familijom sigurno se nece vratiti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije